'Ik heb er een familie in Amerika bijgekregen'

30-11-2017 door: Redactie
Roel Timmermans uit Kronenberg reisde onlangs naar Maine in de Verenigde Staten. Hij bezocht daar de familie van de omgekomen soldaat Joseph Wadman, wiens graf Timmermans heeft geadopteerd.
maskTop
'Ik heb er een familie in Amerika bijgekregen'
maskBottom

De Amerikaanse begraafplaats in Margraten kent ruim 8.300 graven van Amerikaanse soldaten die in de Tweede Wereldoorlog zijn gesneuveld. Een van hen is Joseph B. Wadman. Hij werd geboren op 16 oktober 1914 en overleed op 17 december 1944 tijdens de Slag om de Ardennen. Zijn graf werd in 2009 geadopteerd door Roel Timmermans en zijn grootvader. “Mijn opa van moederskant was een jongen van een jaar of zes toen hij in Heerlen het bombardement op Aken zag”, vertelt Timmermans. “Na de Tweede Wereldoorlog kwam hij door omstandigheden bij een gezin in Sittard terecht. Daar zag hij hoe de doden naar de begraafplaats in Margraten werden vervoerd. Dat heeft grote indruk op hem gemaakt. Later nam hij zijn kinderen regelmatig mee naar het kerkhof en ook ik kwam er als kind al. Toen had dat voor mij nog niet zo’n speciale betekenis, totdat ik een jaar of 15 geleden samen met mijn opa tijdens Memorial Day meeging. Mijn opa was echt een bikkel van een vent. Hij mankeerde nooit iets, huilde ook nooit. Behalve als we naar Margraten gingen, dan had hij last van ‘hooikoorts’. Dan kwamen de verhalen over de Tweede Wereldoorlog en wat hij heeft meegemaakt los. Hij zei altijd: ‘Als deze kruisjes (op de begraafplaats, red.) er niet waren geweest, dan hadden wij nu Duits gepraat’.”

In 2007 besloten Roel en zijn grootvader één van de graven te adopteren. Ze kwamen op een wachtlijst terecht en hoorden in 2009 dat er een graf voor adoptie vrijkwam. Naast het graf van Joseph Wadman, adopteerden ze ook een naam op de Walls of the Missing. Ook zijn ouders en jongere broer adopteerden een graf in Margraten. “Het leeft echt in onze familie. Het is voor ons heel normaal om een paar keer per jaar daarheen te gaan en een bloemetje leggen. Dat is het minste wat je kunt doen.” In 2010 overleed de grootvader van Roel. “Ik had hem al vaker gezegd dat ik ooit nog eens op zoek zou gaan naar de familie van Waldman. Een paar jaar later, op mijn dertigste verjaardag, was ik op Margraten en kwam er toen pas achter dat Joseph en ik op dezelfde datum geboren zijn. Dat was voor mij een teken om te gaan zoeken.” Het bleek al snel een niet zo eenvoudige zoektocht te worden. “Van het Amerikaanse Ministerie van Defensie krijg je geen informatie als je geen familie bent. Waldman was afkomstig uit Maine, een staat die in vergelijking met andere staten van Amerika dunbevolkt is. Via Facebook kwam ik vijftien mensen op het spoor die Waldman heten. Ik heb hen allemaal aangeschreven en twee jaar later kreeg ik een berichtje van Jennifer. Zij vertelde me dat Joseph haar oom was.”

Er volgden berichten over en weer en Timmermans kwam er onder andere achter wat er met Wadman is gebeurd op 17 december 1944. “Tijdens een missie werd hij gescheiden van zijn compagnie. Samen met een collega is hij toen op zoek gegaan. Ze kwamen om het leven door een schokgolf die werd veroorzaakt door een inslaande mortiergranaat.” De familie nodigde Roel uit om naar de Verenigde Staten te komen en twee weken geleden was het zover. “Ik landde op donderdagavond op het vliegveld van Boston en op vrijdagochtend zat ik de auto, op weg naar Jennifer en haar familie.” Roel voelde zich meteen welkom, vertelt hij. “Het zijn zulke hartelijke mensen. Het zijn net Limburgers, alleen praten ze Engels. Binnen 10 minuten had ik er een familie bij”, lacht hij. “Ze waren ook heel dankbaar, terwijl ik er juist was om hen te bedanken. We vinden alles zo’n vanzelfsprekend tegenwoordig: dat we een huis hebben en werk. We vergeten echter dat al die soldaten daarvoor gevochten hebben. Ik hoorde daar ook dat de familie nooit gepraat heeft over wat Joseph overkomen is. Nadat zijn moeder het bericht had gekregen dat hij was gesneuveld, kreeg ze een beroerte. De familieleden durfden daarna nooit meer over dat wat er in de oorlog was gebeurd, te praten.” Bij zijn afscheid kreeg Roel de onderscheiding die Waldman postuum heeft gekregen, het Purple Heart, mee. “Dat vond ik heel bijzonder.” Inmiddels is de afspraak al gemaakt dat de familie van Joseph Wadman volgend jaar juni naar Limburg komt.

Op woensdag 27 december geeft Roel Timmermans om 13.30 en 16.00 uur een lezing over zijn reis in de
kantine van SV Kronenberg.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie