Themamiddag Horster dialect

23-6-2017 door: Redactie
LGOG Kring Ter Horst en carnavalsvereniging D'n Dreumel organiseerden op zondag 25 juni in ’t Gasthoęs in Horst een themamiddag over het Horster dialect.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Carnavalsorganisatie D’n Dreumel bestaat dit jaar 55 jaar en om die reden vinden er in het jubileumjaar verschillende activiteiten plaats. Omdat de vereniging waarde hecht aan dialect bedacht ze een themamiddag rond dit onderwerp. Eric Beurskens is lid van de 5x11 commissie, die verantwoordelijk is voor de jubileumactiviteiten. “Als carnavalsvereniging is dialect voor ons belangrijk, onder andere omdat liedjes bijna altijd in het Horster zijn. Daarom wilden we het Horster dialect nieuw leven inblazen. Je ziet dat het een beetje verdwijnt. Ouders voeden hun kinderen steeds vaker op in het Nederlands. Om het Horster toch een beetje te promoten hebben we ook geprobeerd om bands zo ver te krijgen om hun liedjes in het dialect te spelen. Dat gaan ze op 17 november doen tijdens ‘de Merthal giët plat’. Daar staan straks veel verschillende muziekstijlen, hardrock en pop bijvoorbeeld, dialect te zingen.”

‘Limburgs: De schonste taal vanne werreld.’ Daarmee opent Pierre Bakkes deze middag op het balkon zijn lezing. Hij vraagt zich af of dat gezegd mag worden. Die vraag beantwoordt hij vervolgens zelf: “Ik vind van wel. Het is de taal van mijn hart. Als je in een taal je emoties kunt uitdrukken mag je dat de mooiste noemen. Maar je moet het ook accepteren als iemand anders zijn taal de mooiste vindt.” Bakkes was de eerste streektaalfunctionaris van de Limburgse taal. Daarnaast was hij docent Nederlands aan onder andere de havo en de lerarenopleiding. Hij weet tijdens zijn lezing de luisteraars dan ook veel bij te brengen over dialect: “Limburgs is onderdeel van een taalcontinuüm. De taal verschilt van plaats tot plaats, maar volgens het taalcontinuüm kun je in je eigen dialect praten met anderen tot 100 kilometer van waar je woont.” Daarnaast vertelt hij dat het noorden van Horst aan de Maas ingedeeld wordt bij de Kleverlandse dialecten en in het zuiden, vanaf Grubbenvorst, hoort bij het Limburgs. Daartussen ligt de zogenaamde Horster band, een strook met Brabantse invloeden die bij beiden niet helemaal aansluit. “Toch blijkt de laatste jaren dat de Horster band meer aansluiting heeft met Limburgs,” vertelt Bakkes.

Volgens de voormalig streektaalfunctionaris is het van belang dat zo veel mogelijk mensen dialect spreken. “Het is belangrijk om jezelf te blijven. En mensen hebben er ook voordeel bij. Vroeger dachten ze dat er in de hersenen van iemand maar één taal volledig zou kunnen. Dat idee is tegenwoordig door de wetenschap achterhaald, maar toch denken veel mensen het nog. Uit verschillende onderzoeken door onder anderen de Canadese Ellen Bailystok en het PRIMA cohortonderzoek blijkt zelfs dat tweetaligen op school betere resultaten halen. Niet alleen voor Nederlands maar ook voor andere vakken. En ik heb zelfs gelezen dat tweetaligen langer leven!” vertelt hij met een glimlach.

Na de lezing volgt een cursus dialect van Ger Gubbels, docent Frans aan het Dendron College en meister Klosjaar. Hij probeert het publiek in zo’n drie kwartier een beter dialectschrift aan te leren met regels als “bij ae en ao altijd de a voor de andere letter,” en “niet Horster woorden ook op de ­originele wijze schrijven.” Gubbels wil mensen er graag op attenderen dat dialect belangrijk is. Het is cultuur, streek en mens eigen. “In het dialect kun je mensen vaak op een net iets andere manier benaderen. Dat je iets met een net andere lading zegt.”

De belangrijkste les van Gubbels is niet hoe je in het dialect schrijft, maar dát je het schrijft, om het in stand te houden.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie