Taalcertificaat voor Poolse arbeidsmigranten

2-2-2016 door: Redactie
Praktisch Nederlands leren dat meteen gebruikt kan worden, dat is het doel van de taallessen die Organisatie in Balans (OrgB) en Bureau Educatie geven aan Poolse arbeidsmigranten uit de gemeentes Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray. Op maandagavond 1 februari ontvingen twee van de groepen die les kregen in Horst, hun certificaat.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

“Veel van de deelnemers werken acht tot tien uur en zijn dan toch nog gemotiveerd om ’s avonds in de schoolbanken te zitten”, vertelt docente Marjon Wiltenburg. “De Poolse arbeidsmigranten willen heel erg graag Nederlands leren spreken. Ze zijn gedreven, maken allemaal hun huiswerk. Dat zie ik lang niet altijd terug bij de groepen Nederlanders die ik taalles geef. De Polen die ik lesgeef, zijn veel ijveriger.” Bureau Educatie en Orgb verzorgen taallessen aan verschillende groepen mensen. Het project waarin Poolse arbeidsmigranten taalles krijgen, wordt gefinancierd door de provincie Limburg en een samenwerking van de gemeentes Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray.

De afgelopen vijftien weken volgden de cursisten tweemaal per week een twee en een half uur durende taalles van docenten Marjon en Marga. Lezen, schrijven, spreken en luisteren, het komt allemaal aan bod. Maar dan wel alleen de onderdelen van de Nederlandse taal die de arbeidsmigranten meteen kunnen gebruiken. Ze leren praktische zaken als formulieren invullen, hoe je bij de bakker een bestelling opgeeft en hoe je gesprekken kunt voeren met Nederlandse buren of collega’s, maar ook thema’s als Sinterklaas en carnaval komen aan bod. Aan het eind van de cursus volgt een toets en, als die goed is gemaakt, een certificaat.

Voordat de certificaten deze avond uitgereikt worden, is het eerst nog even tijd voor een nabespreking van de cursus. De deelnemers zijn tevreden, hebben veel geleerd. Onder elkaar praten ze rap Pools, maar klassikaal wordt er alleen nog maar Nederlands gesproken. Hoewel niet alle woorden en vervoegingen kloppen en ook de woordvolgorde vaak een struikelblok vormt, is docente Marjon tevreden. “Die foutjes zijn helemaal niet erg”, verzekert Marjon de cursisten. “Als het maar duidelijk is wat je wilt zeggen. En ik begrijp jullie prima.” Dat de cursus is afgelopen, betekent overigens niet dat de cursisten klaar zijn. Sommigen van hen gaan door met een taalcursus voor gevorderden of leren zelf verder, via internet. “Ik ga elke dag online oefenen”, vertelt één van hen. “En veel met de buurman praten.”

Samen met een persoonlijk kaartje van docente Marjon en een tulp ontvangen de deelnemers één voor één hun certificaat. “Ik heb heel veel geleerd hier”, vertelt Ewelina. Zij woont en werkt al een aantal jaren in Horst en is momenteel zwanger van haar tweede kind. “Ik wil goed Nederlands kunnen praten als ik straks bijvoorbeeld met de juffen en meester van mijn kinderen op school moet overleggen”, legt zij uit. “We wonen nu hier. Dan moet je ook proberen de taal te leren.” De Nederlandse taal vindt zij niet gemakkelijk. “De grammatica is heel moeilijk. Maar de groep hier was heel leuk, het voelde vertrouwd. Nu we klaar zijn, moet ik gewoon goed blijven oefenen en veel Nederlands praten.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie