Synthese start met integratieproject

21-12-2017 door: Redactie
Synthese Horst aan de Maas start op 15 januari het project ‘Integreren doen we samen’. Doel van dit project is om statushouders en arbeidsmigranten meer in contact te laten komen met inwoners van Horst aan de Maas, om op die manier beter te integreren in de samenleving. Onlangs ontving het project al een bijdrage van 37.500 euro van het Oranje Fonds.

Volgens Synthese is een betere integratie van migranten in de gemeente hard nodig, omdat er momenteel maar weinig contact is tussen migranten en de autochtonen. “Zowel Horstenaren als migranten geven aan dat ze maar weinig contact hebben met elkaar. Hun vriendenkring bestaat vooral uit mensen van dezelfde afkomst”, legt Annie Korstjaans, woordvoerder van Synthese, uit. “We leven allemaal in Horst aan de Maas, maar toch in gescheiden werelden.”

Om hier iets aan te doen, gaat Synthese de samenwerking aan met verenigingen en basisscholen. Daarvoor is Synthese al begonnen met de eerste voorbereidingen. “Het plan is om huiswerkbegeleiding aan te bieden aan zowel migrantenkinderen als Nederlandse kinderen”, vertelt Korstjaans. “Dit willen we dan gaan doen op de locatie van een vereniging. De huiswerkbegeleiding bestaat dan naast het schoolwerk, ook uit een stukje sport, spel en ontspanning.” Ook de ouders van de kinderen worden betrokken in het project. “De tegenprestatie die we van de ouders verwachten, is dat ze wat vrijwilligerswerk gaan doen voor de verenigingen. Zo ontstaan er vanzelf contacten tussen mensen met verschillende achtergronden. Voor de migranten is het bovendien een kans om hun Nederlands te oefenen, iets waar ze door het gebrekkige contact met Nederlanders vaak maar weinig gelegenheid voor hebben.”

Synthese hoopt dat de gevolgen van het initiatief nog wat verder reiken. “We hopen natuurlijk dat migrantenkinderen door de huiswerkbegeleiding bij een vereniging, misschien ook wel lid worden van verenigingen. Dan gaan de contacten met Nederlanders voor zowel de ouders als de kinderen vanzelf.” Ook een stukje onderzoek is belangrijk. Hiervoor is de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) partner van het project. “De HAN gaat gedurende het project onderzoek doen naar wat werkt en wat niet, om zo de faal- en succesfactoren van integratie te bepalen”, zegt Korstjaans.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie