Supermarkt America dicht

19-4-2017 door: Redactie
De plaatselijke supermarkt van America deed vorig jaar augustus nog een oproep aan de mensen om meer boodschappen in eigen dorp te doen, omdat het voortbestaan van de winkel niet meer vanzelfsprekend was. Deze oproep heeft echter niet geholpen: de supermarkt heeft woensdag 19 april haar deuren gesloten.
maskTop
Supermarkt America dicht
maskBottom

De dorpsraad van America plaatste destijds een oproep in het dorpsblaadje, waarin aan de inwoners werd gevraagd om de boodschappen meer bij lokale ondernemers te doen. De dorpsraad was namelijk van mening dat de leefbaarheid van het dorp in gevaar kwam als de lokale ondernemingen weg zouden vallen. Nu de supermarkt toch gaat sluiten, is de teleurstelling bij de dorpsraad en de inwoners van America dan ook groot. Marco Hesp zit in de dorpsraad van America. “Onverwacht komt het natuurlijk niet, maar het wordt een zwaar gemis,” vertelt hij. “Ik kwam laatst nog iemand tegen die me met tranen in de ogen vroeg waar ze nu de boodschappen moest gaan doen.”

De dorpsraad zet zich al langere tijd in voor het behoud van de Americaanse ondernemingen, en zo ook voor de supermarkt. “We hebben alles gedaan wat we konden,” vertelt Hesp. “We hebben activiteiten georganiseerd waar ondernemers van America zich konden etaleren, zoals de dorpsbrunch en ‘America Bruist’ tijdens nieuwjaar. Ook hebben we regelmatig publicaties geplaatst en hebben de kinderen uit het dorp actie gevoerd, maar als de mensen niet komen, dan komen ze niet. Het heeft niet mogen baten, helaas.” Hesp heeft respect voor de ondernemers van de Americaanse supermarkt: “Echt, complimenten naar de huidige ondernemers. Zij hebben altijd hun stinkende best gedaan en deden altijd mee in het dorp, onder andere door verenigingen te steunen.”

De sluiting van de supermarkt blijft niet zonder gevolgen. Vooral het sociale aspect van de supermarkt gaat gemist worden, volgens Hesp. “De coffeecorner in de supermarkt sluit bijvoorbeeld ook, dat was een sociale ontmoetingsplaats. En het is voortaan ook niet meer ‘even snel een pak melk halen’,” vertelt hij. “Daarnaast is het voor senioren lastig, die worden het hardst getroffen. Zij stappen niet meer even zomaar in de auto om naar bijvoorbeeld de winkel in Sevenum te rijden.”

Toch is nog niet alle hoop verloren. “Misschien dat de pandeigenaar nog wel op zoek gaat naar een nieuwe ondernemer. Ik denk dat er met een nieuwe formule en een betrokken ondernemer misschien nog wel mogelijkheden zijn. Dat beetje hoop heb ik nog wel,” zegt Hesp. “En als dat niet zo is, dan nog blijven we leven. Er zijn genoeg dorpen die geen eigen supermarkt hebben en daar kan het ook. We redden ons uiteindelijk wel.”

Ondernemer Rob Zijlstra laat desgevraagd weten dat half januari het definitieve besluit werd genomen om de winkel te sluiten: “Het bleek gewoon niet meer haalbaar te zijn. Ik vind het erg jammer voor het personeel, het gaat toch om negen man die geen baan meer hebben. En ook voor de inwoners van het dorp is het jammer. Met name voor degenen die afhankelijk zijn van een winkel in het eigen dorp, omdat ze bijvoorbeeld geen vervoer hebben. Ik hoop dat er voor hen een oplossing komt.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie