'Sport toegankelijk maken voor iedereen'

23-2-2017 door: Redactie
Gemeente Horst aan de Maas gaat in haar projectplan Sport aan de Maas 2016-2019 samenwerken met onder andere De Zorggroep en Dichterbij om zo senioren en mensen met een beperking meer te laten sporten en bewegen. Daarvoor is begin dit jaar beweegcoach Roel Krauth aangesteld. “Beweging is voor iedereen belangrijk, maar zeker voor ouderen”, vindt hij.
maskTop
'Sport toegankelijk maken voor iedereen'
maskBottom
Olga Commandeur opent de beweegstraat voor ouderen in Hof te Berkel in Horst

In het nieuwe projectplan Sport aan de Maas gaat de gemeente met verschillende partners samenwerken om een gezonde en sportieve levensstijl te promoten.

Verantwoordelijk wethouder Bob Vostermans: “Het verschil met onze oude sportaanpak is dat we nu met heel veel partijen, waaronder inwoners, verenigingen, zorg- en onderwijs­instellingen, de woningcorporatie en ondernemers samen aan ons doel gaan werken.” Een belangrijk onderdeel van het projectplan zijn de beweegcoaches op verschillende gebieden. Vostermans: “Eerder hadden we al een soort coach voor basisschoolleerlingen, nu bijvoorbeeld ook voor het voorgezet onderwijs en een voor mensen met een ­beperking en ouderen.”

Roel Krauth is de beweegcoach voor die laatste groep Hij werkt samen met zorgmedewerkers van Dichterbij en de Zorggroep om beweegactiviteiten op te zetten voor hun cliënten, maar ook voor de rest van de inwoners van Horst aan de Maas. “Iedereen zou zoveel mogelijk moeten bewegen, dat is goed voor je. Dat geldt zeker ook voor ouderen. Dan gaat het vaak niet om echt sporten, maar om meer bewegen. Dat kunnen hele simpele dingen zijn, zoals zo vaak mogelijk een rondje over de gang wandelen, of bewoners van zorginstellingen ieder half uur een keer op te laten staan uit hun stoel. Juist als mensen een groot gedeelte van de dag zitten, is het een uitdaging om hen plezier te laten beleven aan het bewegen”, aldus Krauth.

In zijn nieuwe rol als beweegcoach wil hij mensen zo goed mogelijk begeleiden en stimuleren in het bewegen. “Veel ouderen willen wel sporten, maar durven nog niet zo goed om die eerste stap te zetten. Of ze weten niet wat bij hen past. Ik probeer voor hen de drempel zo laag mogelijk te maken om te gaan bewegen en samen met hen te kijken wat ze leuk vinden om te doen. Sport toegankelijk maken voor iedereen, dat is mijn grote droom. Want ik weet hoeveel voordelen sporten heeft, zowel fysiek als mentaal, en ik wil dat iedereen daarvan mee kan profiteren.”

De beweegcoaches van de verschillende doelgroepen gaan daarnaast samenwerken. Zo is er een project waarbij leerlingen van het Dendron College in Horst sportactiviteiten voor ouderen opzetten. Ook tijdens de Sportweek van Sport aan de Maas is er aandacht voor ouderen. Krauth: “Olga Commandeur komt weer langs bij de Beweegstraat bij Hof te Berkel. Daar wordt ook gekeken of er sportmaatjes gevormd kunnen worden, die samen gebruik gaan maken van die beweegstraat.” Op die manier wil gemeente Horst aan de Maas zorgen voor nog meer sportparticipatie. “We moeten zoveel mogelijk mensen gaan betrekken bij het bewegen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie