Sombere toekomst voor SamenUitBus

9-11-2017 door: Redactie
De SamenUitBus rijdt sinds januari 2011 rond in Horst aan de Maas. Ouderen uit de gemeente kunnen met de organisatie uitstapjes maken of bijvoorbeeld naar de weekmarkt in het centrum van Horst. Volgens het bestuur is de bus een groot succes en zit hij bijna altijd vol, maar datzelfde bestuur luidt nu wel de noodklok. Zonder nieuwe chauffeurs en andere vrijwillige medewerkers wordt de toekomst van de SamenUitBus onzeker.
maskTop
Sombere toekomst voor SamenUitBus
maskBottom

Tot nu toe krijgt het stichtingsbestuur alles nog wel geregeld, maar ze voorzien grote problemen in de toekomst. “Volgend jaar juni of juli moeten we bij de landelijke organisatie BoodschappenPlusBus aangeven of we een nieuwe bus willen, want dan is die van ons aan vervanging toe. Als we tegen die tijd geen nieuwe chauffeurs hebben gevonden, moeten we stoppen met het initiatief”, vertelt bestuurslid van Stichting SamenUitBus Hans Chlon. “Qua klanten zit het wel goed. Vrijwel alle ritten van de bus zitten vol en soms hebben we zelfs wachtlijsten. Het probleem zit in de vrijwilligers.”

Het tekort aan vrijwilligers, chauffeurs, op kantoor en in het bestuur, begint dus nijpend te worden voor het initiatief dat vier dagen per week ouderen naar allerlei verschillende bestemmingen brengt. “Het is niet alleen de weekmarkt waar de bezoekers naartoe kunnen, maar we organiseren ook uitstapjes naar bijvoorbeeld Valkenburg, de Betuwe en Duitse winkelcentra”, aldus Hans Hagens, bestuurslid en vrijwilligerscoördinator van de stichting. “Nu gaat het nog, maar we zijn al aan het kijken welke tripjes geschrapt moeten worden als er geen nieuwe vrijwilligers komen.”

Het is volgens de twee bestuursleden vooral erg voor de mensen die gebruik maken van de SamenUitBus. “Ons klantenbestand bestaat voornamelijk uit alleenstaanden van ouder dan 70 jaar. Zij hebben behoefte aan contact en ontmoeting. Juist dankzij de bus leren ze anderen kennen en komen ze in contact met elkaar. Ze vinden het vooral heel gezellig.”

Wel heeft het bestuur naar eigen zeggen al van alles geprobeerd om nieuwe chauffeurs aan te trekken, maar tot op heden waren de pogingen vruchteloos. “We hebben geen leden die we kunnen vragen, maar we hebben wel al verschillende organisaties en verenigingen aangeschreven”, vertelt Hans Hagens. “Ook stonden we bij afgelopen Burendag met de bus in de Norbertuswijk om bekendheid te genereren. Verder hebben we zowel de klanten als de vrijwilligers van de bus gevraagd om mee uit te kijken naar nieuwe vrijwilligers. Mensen hebben wel eens interesse, maar uiteindelijk heeft bijna iedereen het te druk. Ze moeten op de kleinkinderen passen of ze zijn weer aan het werk gegaan. We kunnen niemand vinden.”

Om nieuwe ideeën op te doen, doet de stichting op 14 november mee aan Gave Dingen Doen. “Dat is een denktank waarvoor iedereen zich kan inschrijven en mee kan denken over ideeën voor ons om nieuwe vrijwilligers en klanten aan te trekken en ook om meer naamsbekendheid te krijgen in de gemeente”, vertelt Hans Chlon. “We hopen dat er volledig nieuwe dingen uitkomen die we kunnen gebruiken. Dan hoeven we over een halfjaar onze klanten niet teleur te stellen.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie