Afkomst

19-4-2018 door: Redactie
“Jij komt hier niet uit de buurt of wel?” Ik krijg het vaak genoeg te horen als ik voor HALLO Horst aan de Maas mensen interview. Dat klopt, ik kom zelf oorspronkelijk uit Beringe, gemeente Peel en Maas. Ik geef het toe, ik ben import, maar ergens ben ik daar wel trots op als mensen dat aan mij kunnen horen.

En toch is dat raar. Hoe kun je trots zijn op je afkomst? Hoe kun je trots zijn op iets waarbij je geen enkele invloed hebt gehad op de plaats waar je ouders je als kind neerzetten? Waar komt dat gevoel vandaan? Hoe kan het dat voetbalfans juichen voor een team dat kampioen wordt, zonder dat die fans daar zelf fysiek iets aan bijgedragen hebben?

Eenzelfde soort relatie heb ik met Beringe; ik heb er mijn vrienden en familie wonen, ik ben er mee opgegroeid, daar liggen mijn roots. Met alles wat er in het plaatsje verandert, denk ik terug aan hoe het ooit was. Mijn oude basisschool is gesloopt, speeltuintjes veranderen, huizen worden bijgebouwd, alles wordt drukker. Alles verandert, tijden veranderen, plaatsen veranderen, omgevingen veranderen. Tegenwoordig woon ik in Sevenum. Stiekem neem je in je taal ook dingen over van een andere omgeving, maar de basis en het accent blijven. Misschien is het dat wel. In een wereld waar alles verandert is taal een connectie die door tijd en ruimte gaat. Het sterkste voorbeeld is dat ene moment dat je in een druk vakantieland of attractiepark ineens het Limburgs dialect hoort spreken. Of als je Marco Roelofs op tv in het dialect hoort praten en dat je denkt: “Oh ja, dat is er eentje van ons.” Het is een gevoel van thuis, dat je overal mee naar toe kunt nemen.

Roy

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie