Rode kruis toont handwerkstukken

13-11-2014 door: Redactie
Groepjes ouderen onder leiding van het Rode Kruis kwamen afgelopen jaar wekelijks bij elkaar om samen te handwerken. Hun werkstukken werden zondag 9 november tentoongesteld voor verkoop in ’t Gasthoęs in Horst. De toekomst van het evenement lijkt door het teruglopende aantal deelnemers echter onzeker.
maskTop
Rode kruis toont handwerkstukken
maskBottom

Welfare Horst aan de Maas zet zich in voor het samenbrengen van ouderen in de gemeente. De tentoonstelling is het resultaat van een jaar lang arbeid van de verschillende Rode Kruis-afdelingen. Het samenbrengen, dat is waar de wekelijkse bijeenkomsten om draaien. “Wat de ouderen op deze middagen doen, maakt eigenlijk niet zo veel uit. Sommige mensen komen om te handwerken, anderen drinken alleen een kopje koffie. Het gaat erom dat ze bezig zijn en contact houden met elkaar”, zegt Nelly Thissen, al dertig jaar coördinator van het project. “Het is allemaal heel vrijblijvend.”

De werkstukken bestaan met name uit brei- en borduurwerk zoals kinderkleding, kussens en tafellakens. Ook zijn er kerstballen en gebreide Zwarte Pieten te koop. Op één van de tafels ligt een gebreide slang die gebruikt kan worden als tochtstrip. “Die is gemaakt door een mevrouw die bijna blind is. Wel met een beetje hulp van ons uiteraard”, zegt Maria Derks. Zij is vrij­willigster van de afdeling in America en begeleidt een groep van zo’n vijftien ouderen.

De werkstukken worden verkocht op de tentoonstelling. Van de inkomsten koopt het Rode Kruis vervolgens nieuwe materialen waarmee de mensen weer aan de slag kunnen. Behalve de vrijwilligers is een handjevol bezoekers in de ruimte van de tentoonstelling. Een van de belangstellenden is Jos van den Beuken. “Ik heb nog niks gekocht, want we zijn net binnen. Het is een goed initiatief van het Rode Kruis. Als mensen iets kopen, kunnen er weer nieuwe dingen gemaakt worden. Dan is de cirkel weer rond.”

Het afnemende aantal deelnemers maakt de toekomst van de Welfare volgens de organisatie onzeker. Door andere initiatieven voor ouderen en het ontbreken van nieuwe aanwas wordt de opkomst bij de bijeenkomsten steeds minder. “Dit kan op den duur doodbloeden”, stelt Thissen.

Toch kunnen ze in Horst op termijn mogelijk rekenen op een nieuwe aanwinst, zo blijkt als mevrouw Vleeshouwers binnen is. “Ik doe zelf ook aan handwerken en misschien meld ik me in de toekomst aan. Wel pas over een tijdje, want ik ben nu nog te jong.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie