Resten oude kerk Horst opgegraven

14-6-2018 door: Redactie
Voor een archeologisch project hoef je voorlopig niet meer ver van huis. In de Lambertuskerk in Horst is namelijk een team bezig met het zoeken naar de locatie van de grafcrypte van de familie Van Wittenhorst. Naar verwachting ligt deze crypte onder de kerk begraven. Een archeologisch team sloeg zaterdag 9 juni de handen ineen om dichter bij deze vondst te komen. Uiteindelijk werden resten van de oude kerk gevonden.
maskTop
Resten oude kerk Horst opgegraven
maskBottom

Het atrium van de Lambertuskerk in Horst was zaterdag 9 juni de locatie waar een archeologisch team hard aan het werk was. Er werd druk gezocht naar fundamenten van de toren van de oude kerk die dateert uit 1300. Kruiwagens vol zand werden gevuld en weer geleegd. Al dit harde werk zou de precieze locatie van de oude toren in kaart moeten brengen. Een situering van de toren betekent een beter inzicht van waar ze de grafcrypte van de familie Wittenhorst kunnen vinden. Dat is nog niet zo makkelijk als dat het lijkt. De huidige kerk is namelijk na de Tweede Wereldoorlog gebouwd, deze periode heette de wederopbouw. Deken de Graaf Woutering vertelt dat er toen veel kastelen en kerken opgebouwd moesten worden omdat alles verwoest was door de oorlog. Vandaar dat er toen niet veel aandacht is geschonken aan wat er nog onder de grond te vinden was. “De plattegrond die nu gebruikt wordt laat zien dat de grafcrypte onder de banken in de kerk ligt. Maar omdat ze twijfelen of de informatie op deze plattegrond wel klopt, wil het team eerst zeker weten wat de precieze afmetingen zijn. Het is namelijk niet niks om daar de hele kerk voor te gaan verbouwen”, zegt de deken lachend. “Het is in ieder geval een spannend en opwindend project. We weten natuurlijk niet wat we allemaal gaan aantreffen.”

Xavier van Dijk, de archeoloog die zich op dit project richt, was in de ochtend druk bezig met het wegscheppen van zand en steen. Hij had nog niks gevonden wat op een toren leek. Toch kwam hij tot een bijzondere ontdekking. In het atrium van de Lambertuskerk kwam hij namelijk een skelet tegen van een kind van ongeveer 7 tot 12 jaar oud. Het volledige skelet lag nog precies op zijn plek wat betekent dat dit kind hier ooit begraven is geweest. Xavier: “De kleine vingerkootjes van dit kind zijn het meest kwetsbaar. Omdat ze nog in tact zijn kan ik een inschatting maken dat dit kind hier ongeveer 200 jaar geleden is begraven. Rond de kerk lag toen namelijk een begraafplaats.”

De toren was nog niet gevonden maar deze vondst gaf wel iets meer richting. “Op een plek waar ooit mensen zijn begraven kan geen toren hebben gestaan”, vertelt Xavier. Een beetje opschuiven dus en vanaf daar weer verder gaan zoeken. Stapje voor stapje kwamen ze steeds dichter bij de juiste plek. In het begin van de middag vond het team namelijk waar ze naar op zoek waren: de muren van de toren uit 1300. Deze vonden ze enkele meters van het skelet af. Ook vonden ze steenresten van een meer dan duizend jaar oud oerkerkje dat ooit op de plek van het atrium had gestaan. Zaterdag 16 juni zal het team weer verder gaan met de opgravingen. Dan worden de fundamenten van de toren verder uitgegraven en wordt er een plan gemaakt over het opgraven van de grafkelder.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie