Rendement van lijstduwers in Horst aan de Maas

5-4-2018 door: Redactie
Naar aanleiding van de verkiezingen gaf dagblad De Limburger haar mening over de handelwijze van Suzanne Lipsch, prominent lijstduwer van Voerendaal Actief. Zij zal haar zetel in de raad niet innemen, omdat dit niet te verenigen is met haar baan. De hoofdredactie van de krant vond haar besluit hypocriet en doorzichtig. Natuurlijk wist mevrouw Lipsch dat bij de samenstelling van de kieslijst. Zij fungeert dus louter als stemmenkanon.

Wisten haar kiezers dit niet, dan heeft zij onmiskenbaar kiezers misleid en is onder valse voorwendselen op de lijst terechtgekomen. Volgens politicologen in strijd met de kieswet. Volgens de kieswet zijn degenen die op de kieslijst staan verplicht schriftelijk te verklaren dat hij of zij kandidaat is én deze verklaring van instemming niet kan intrekken.

De lijstduwer wordt door partijen veel gebruikt met als argument dat een bekendheid op de lijst publiciteit en extra stemmen brengt. Feitelijk zijn het kandidaten die niet van plan zijn hun eventueel verkregen zetel in te nemen en doen zij aan electoraal spelbederf. Zij zijn nepkandidaten.
Zo’n 35 jaar geleden werd ik gevraagd om de kieslijst voor het CDA aan te vullen. Ik heb dat toen gedaan als lijstduwer in de veronderstelling en de hoop dat ik niet gekozen zou worden. Vrienden en buurtbewoners zorgden ervoor dat ik met voorkeurstemmen in de raad van Ewijk/Winssen kwam. Dat vond ik toen al een ongemakkelijke situatie. Ik voelde me echter verplicht, door zoveel mensen gemandateerd, het raadlidmaatschap op me te nemen. De partijen in Horst aan de Maas hebben een groot aantal lijstduwers op hun lijsten. Voor het CDA tel ik er al twaalf (minder dan honderd stemmen). Gezien de verwachtingen van negen of tien zetels is een lijst van 27 overbodig. Die twaalf lijstduwers zijn goed voor 7 procent van de stemmen. Is er dan geen sprake van ongewogen selectie van mensen op de kieslijst? Landelijk onderzoek toont het rendement aan van de laagst geplaatste lijstduwers. Dat is 2 procent. Het rendement van de lijstduwers onder aan de kieslijst in Horst is gemiddeld 1,2 procent. Nauwelijks van betekenis.

Henk Steenbekkers
Gusselkuulke, Melderslo

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie