'Een turbulent en dynamisch jaar'

28-12-2017 door: Redactie
Ook voor Raymond Knops uit Hegelsom is het een bijzonder jaar geweest. Hij werd namelijk in oktober benoemd tot staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
maskTop
'Een turbulent en dynamisch jaar'
maskBottom

Het kan verkeren. Zo maak je nog deel uit van het onderhandelingsteam voor de formatie van het nieuwe kabinet en zo word je door Sybrand Buma gevraagd of je staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties wil worden. “Het klopt dat ik in de periode daarvoor wel genoemd werd voor de post op een ander ministerie”, beaamt Raymond Knops, “maar toen ik door Buma werd ontboden, op het moment dat de posten werden verdeeld, had ik nog geen idee waar ik voor gevraagd zou worden. Met de onderwerpen in deze portefeuille had ik me de laatste jaren niet bezig gehouden, dus het kwam wel als een verrassing. Buma zei echter: ‘Goede bestuurders kunnen alles.’ Hij vond me de meest geschikte persoon voor deze functie.” Toch vroeg Knops nog enige bedenktijd. “Ik heb eerst de dingen op een rij gezet en met het thuisfront overlegd. Het heeft toch nogal een impact op je gezin.” Lang hoefde hij er uiteindelijk niet over na te denken. Dezelfde avond nog liet hij Buma weten dat hij de baan zou aannemen.

Knops begon zijn politieke carrière in de voormalige gemeente Horst. In 1998 belandde hij voor het CDA in de gemeenteraad, een jaar later werd hij wethouder. Dit bleef hij tot 2005, waarna hij Tweede Kamerlid werd. In de Tweede Kamer was hij voor het CDA woordvoerder voor defensie en buitenlandse zaken. De ervaring als wethouder komt hem nu goed van pas. “Als wethouder ben je ook verantwoordelijk voor de meest uiteenlopende zaken. Je hebt een brede portefeuille en behandelt veel verschillende thema’s. Dat is nu ook het geval. Het aantal dossiers is natuurlijk wel veel meer en je hebt met meer ambtenaren te maken, maar die ervaring die ik toen heb opgedaan komt absoluut van pas.” De week na zijn benoeming tot staatssecretaris mocht Knops meteen vol aan de bak met de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer. Ook vergezelde hij het koningspaar tijdens haar reis aan Saba, Sint Maarten en Sint Eustatius. “Dat was heel bijzonder”, geeft hij aan.

Terugkijkend noemt Raymond Knops 2017 een turbulent en dynamisch jaar. “Ik heb twaalf jaar letterlijk aan de andere kant van de Tweede Kamer gezeten.” Als staatssecretaris wordt alles voor je geregeld, dat merkte Knops al meteen tijdens zijn tweede werkdag. “Ik was op weg naar een afspraak, maar kon mijn tas nergens vinden. Bleek dat mijn chauffeur die al in de auto had gezet”, lacht hij. “Ik maak lange dagen, maar dat deed ik daarvoor ook al. Het verschil is dat de hele agenda nu om jou draait, je hoeft in principe nergens meer aan te denken” De komende feestdagen zijn echter voor zijn gezin. “Die ga ik zeker in familiekring vieren.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie