Meer onderzoek laagfrequent geluid CVI nodig

15-7-2015 door: Redactie
Gemeente Horst aan de Maas moet beter onderzoek doen naar de eventueel gevolgen van laagfrequent geluid van de Centrale Zandverwerkingsinstallatie (CVI) die in ’t Raaieind in Grubbenvorst gepland is. Die uitspraak deed de Raad van State op woensdag 15 juli.
maskTop
Meer onderzoek laagfrequent geluid CVI nodig
maskBottom

De gemeente stond in de rechtszaal tegenover belangenvereniging Behoud de Parel uit Grubbenvorst en Océ Technologies uit Venlo. Zij gingen in bezwaar tegen de vergunning die de gemeente Horst aan de Maas in februari 2014 verleende voor de zandverwerkingsinstallatie. De installatie gaat het afgegraven materiaal verwerken dat vrijkomt bij het verbreden van de Maas, bijvoorbeeld bij Lottum en Ooijen.

De belangenorganisatie en het bedrijf vrezen dat de natuur wordt aangetast en dat verkeer en de installatie geluidshinder veroorzaken. Océ vreest vooral trillingshinder, omdat het bedrijf werkt met zeer trillingsgevoelige apparatuur. De Raad van State gaf hen op de meeste punten ongelijk, maar is het wel met de bezwaarmakers eens op het punt van laagfrequent geluid.

Volgens de bestuursrechter heeft de gemeente onvoldoende onderzocht of de installatie daadwerkelijk tot laagfrequent geluid leidt en in hoeverre dat hinderlijk zal zijn voor de omwonenden. Ook zijn de effecten van voorgestelde maatregelen om problemen te voorkomen, onvoldoende onderzocht. De Raad van State noemt het plan daarom onzorgvuldig voorbereid.

De Afdeling geeft gemeente Horst aan de Maas twintig weken de tijd om aanvullend onderzoek te doen om hun beslissing beter te onderbouwen, of het besluit alsnog aan te passen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie