Raad van State: CVI mag gebouwd worden

25-8-2016 door: Redactie
De Centrale Zandverwerkingsinstallatie (CVI) aan het Raaieinde in Grubbenvorst mag gebouwd worden. De Raad van State veegde woensdag 17 augustus de laatste bezwaren van tafel. Wanneer de Delfstoffen Combinatie Maasdal (DCM) gaat beginnen met de bouw is nog onduidelijk.

Horst aan de Maas verleende de bouwvergunning voor de zandverwerkingsinstallatie, zodat daar afgegraven materiaal uit de Maas verwerkt kon worden. Ook komt er een haven zodat de verwerkte producten afgevoerd kunnen worden.

Bezwaarmakers Behoud de Parel en printerfabrikant Océ maakten zich echter zorgen over geluids- en trillingsoverlast. Ook vreesden zij aantasting van de natuur. In een eerdere zitting verklaarde de Raad van State de meeste bezwaren van de belangenvereniging en Océ al ongegrond. Toch vond zij dat gemeente Horst aan de Maas een gedeelte van het plan niet voldoende had onderzocht. Met name mogelijke overlast van trillingen en laagfrequent geluid moest de gemeente beter onderbouwen. Dat heeft zij volgens de hoogste rechter nu gedaan. Een woordvoerder van DCM geeft aan dat het op dit moment nog onbekend is wanneer er met de werkzaamheden gestart wordt. Dat moet de komende maanden duidelijk worden. De aanleg van de haven neemt zo’n 3 tot 5 jaar in beslag. Daarna zal de installatie zo’n 15 tot 20 jaar gebruikt worden. Er wordt dan vermoedelijk zo’n 15 tot 20 miljoen kubieke meter grondstoffen verwerkt.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie