Laatste editie Proms-concert Grubbenvorst

5-10-2017 door: Redactie
In Grubbenvorst vindt op zondag 8 oktober voor de 39e keer het Proms concert plaats in de Parochiekerk. Door een gebrek aan financiële middelen, zal deze editie ook meteen de laatste zijn.
maskTop
Laatste editie Proms-concert Grubbenvorst
maskBottom

De Proms is een klassiek concert dat jaarlijks wordt georganiseerd door Stichting Proms Noord-Limburg. In 1979 vond de eerste Proms plaats, toen nog met vooral regionale artiesten. “Het initiatief kwam van Jules Steegmans, de toenmalige burgemeester”, vertelt Jo Bongartz van de stichting. “Hij wilde ervoor zorgen dat Grubbenvorst geen grijze muis was in de omgeving, dat het dorp opviel en veel organiseerde. Daar hoorde voor hem een groot klassiek concert bij.” En zo was de Proms geboren.

Nu, 39 jaar later, komt er een einde aan de reeks klassieke concerten van Stichting Proms Noord-Limburg. Het is voor de stichting financieel niet meer haalbaar om door te gaan. “In het verleden hebben we altijd genoeg sponsoren gehad”, vertelt Hay Zeelen van de stichting. Pierre Oostdam, voorzitter van de Stichting Proms Noord-Limburg vult aan: “Maar in de crisis zijn er veel sponsoren weggevallen, die niet meer teruggekomen zijn.” De stichting kampt dan ook al een paar jaar met tekorten en heeft daarom besloten dat het Proms concert dit jaar voor het laatst wordt georganiseerd.

“Kwaliteit is voor ons het belangrijkst, die willen we garanderen”, zegt Bongartz. “En de tweede pijler van het concert is voor ons dat het gratis is.” Hoewel je zou zeggen dat het Proms concert misschien nog langer had geleefd als de stichting entree had gevraagd, is dat volgens het bestuur niet het geval. “Dat hebben we een paar jaar geleden een keer geprobeerd”, vertelt Bongartz. “En dat liep uit op een mislukking. Twee weken voor het concert was de voorverkoop, en we verkochten slechts acht kaartjes. Toen hebben we het teruggedraaid.” Zeelen voegt toe: “En gelukkig hadden we toen alsnog een bomvolle kerk.”

Want bomvol is het altijd. De organisatie kan terugkijken op 39 geslaagde edities, waarin de Proms steeds groter en het niveau steeds hoger werd. “Op het hoogtepunt zaten er 700 mensen in de kerk”, zegt Oostdam. Zo veel mensen mogen er nu wettelijk niet meer in de Parochiekerk, het maximum is 450. De kwaliteit van de Proms is in de afgelopen 39 jaar alleen maar gegroeid. Bongartz: “Waar we begonnen met vooral regionale orkesten en koren, kregen we steeds grotere en professionelere groepen en artiesten.” Dit jaar verwelkomt de Proms het Kamerorkest Alveare onder leiding van Sander Teepen uit Veghel. Daarnaast komen er twee internationale solisten optreden, Jana Šrejma Kačixková (sopraan) en Luciano Mastro (tenor). Beiden zijn actief bij de Opera van Praag. “Natuurlijk doet het pijn, zo’n laatste editie”, zegt Bongartz, “maar we zijn ook trots op wat we bereikt hebben. Oostdam: “We hebben dit evenement jarenlang met zes vrijwilligers uit de grond gestampt. Daar mogen we ook trots op zijn.” Zeelen vult aan: “Muzikanten vonden het altijd een eer om hier te staan. Dat zegt genoeg. Ik hoop dat we op de komende editie ook met een voldaan gevoel terug kunnen kijken, zodat we het mooi af kunnen sluiten.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie