Professionalisering van Omroep Reindonk

29-5-2013 door: Redactie
Pieter Janssen, directeur van Omroep Reindonk, wil een centrale redactie gaan instellen voor het verwerken van inkomende persberichten. Verder streeft hij naar een continue bezetting tijdens kantoortijden van het pand aan de Bemmelstraat 2a in Horst. Deze initiatieven dragen volgens Janssen bij aan de professionalisering van de lokale omroep van Horst aan de Maas.
maskTop
Professionalisering van Omroep Reindonk
maskBottom

Pieter Janssen over de nieuwe initiatieven: “Persberichten en tips van instellingen, bedrijven en particulieren die binnenkomen bij de omroep worden nu bij willekeur door een van onze vrijwilligers opgepikt. Als dit een medewerker van tv is, dan komt hier waarschijnlijk een tv-item van. Hij of zij is hier in de voorbereiding ongeveer twee uur mee bezig, bijvoorbeeld met bellen voor meer informatie. Een medewerker van radio kan met dat persbericht ook diezelfde tijd bezig zijn. Dat moet gestroomlijnder, zodat het bericht beschikbaar is voor tv, radio, kabelkrant en internet”, aldus Janssen. “We zoeken mensen die sec bezig zijn met het bewerken van persberichten, gekoppeld met aanwezigheid in het gebouw. Ik wil dat medewerkers de telefoon opnemen en bereikbaar zijn. Het gebouw moet ook overdag, van 08.00 tot 17.00 uur bereikbaar zijn.”

De centrale redactie bestaat uit minimaal één persoon. “Een redactie met meerdere personen bemannen is een utopie. Je moet realistisch blijven. De interesse van de vrijwilligers is ook verschillend. De een wil één uur in de omroep steken, terwijl een ander liefst twintig uur wil werken. Het is de kunst om mensen niet te overbelasten en ze hierbij te begeleiden. Ik wil dat mensen hier in een warm bad terechtkomen: dat ze zich prettig voelen en op collega-vrijwilligers terug kunnen vallen. Het team kan niet groot genoeg zijn, maar laten we eerst beginnen met dat iemand aanwezig is”, aldus Janssen. Het zijn voor hem belangrijke voorwaarden om een basis te leggen voor de omroep. “En als we afspraken maken, dan moet je deze ook nakomen. Het is vrijwilligerswerk, maar geen vrijblijvendheid.”

Pieter Janssen: “We staan ergens voor, we willen het nieuwsmedium zijn voor Horst aan de Maas. Daarom zijn we verkennend bezig zijn met Kempen Nieuwsmedia, waarin we de mogelijkheden om een gezamenlijke nieuwswebsite te maken onderzoeken. Deze site geeft input voor onderwerpen op tv, radio, kabelkrant én voor nieuwsblad HALLO Horst aan de Maas. Het mes snijdt aan meerdere kanten. Ook op die manier gaan wij professionaliseren.”

Een volgende stap is om meer nieuws te brengen. “We brengen nu eenmaal per twee weken een nieuwsbulletin op tv. Een volgende stap is dit eenmaal per week te gaan verzorgen en in 2017 willen we dagelijks nieuws brengen. Daar zetten we heel sterk op in. Op de radio willen we bijvoorbeeld in de toekomst elk half uur lokaal en regionaal nieuws brengen.”

Of Reindonk daarmee een journalistieke koers gaat varen? “We zijn geen NOS-journaal, maar vergelijk ons met de lokale Hart van Nederland. Je moet als lokale omroep inzetten op iemand die 100 jaar is geworden, de zogenaamde feel good-berichten op radio en tv. We zullen hoor en wederhoor toepassen, maar we zijn geen onderzoeksjournalisten. Daar hebben wij de middelen niet voor. We zijn een laagdrempelige zender, een feest der herkenning. Bijvoorbeeld als een flat wordt afgebroken vragen we omstanders wat ze ervan vinden. Deze mensen en hun vrienden en kennissen gaan ook de tv-uitzending kijken. Maar hetgeen dat je brengt, moet wel kloppen. Je moet geen dingen gaan roepen, die flauwekul zijn. Maar we gaan wel het nieuws op de hoek van de straat brengen.”

De ideale vrijwilliger bij Omroep Reindonk gaat niet voor persoonlijk gewin. “We zetten samen de schouders onder het product Reindonk. Het gaat er niet om dat iedereen met zijn kop op tv komt. Alles voor het geheel. We hebben geen pot met geld staan, dus we moeten het op een andere manier doen: enthousiasmeren en interesseren. We hebben veel jongeren nodig. Ik wil hen bereiken door op scholen te gaan praten over de mogelijkheden en ze uit te nodigen. Omroep Reindonk kan ook een springplank zijn naar een vervolgopleiding. Ook technische mensen of vrijwilligers die graag met computers werken. Er zijn legio mogelijkheden, zoals netwerken aanleggen en automatisering”, aldus Pieter Janssen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie