Poll week 31 2017

3-8-2017 door: Redactie
Goed dat treinomroep genderneutraal wordt

De NS maakte vorige week bekend dat zij treinreizigers met ingang van december genderneutraal aan gaat spreken in een omroepbericht. Dus geen ‘dames en heren’ meer, maar ‘beste reizigers’. Ook op de Londense metro worden reizigers voortaan aangesproken met ‘goodmorning everyone’. Het past in een maatschappelijke die al langer gaande is. Vorig jaar verdween op de OV-chipkaart de geslachtsaanduiding. En gemeente Amsterdam heeft ambtenaren en bestuurders verzocht inwoners voortaan aan te spreken met bijvoorbeeld ’beste mensen’ of ’geachte aanwezigen’ in plaats van ’dames en heren’. LHBTI-organisaties (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseksueel) pleiten al langer voor een genderneutralere wereld, zodat iedereen zich gewaardeerd voelt. Het is goed dat de NS dit oppakt en in haar berichten geen onderscheid meer maakt tussen mannen en vrouwen.

Aan de andere kant kun je je afvragen hoever we hier in moeten gaan? Het is in verhouding maar een klein aantal mensen dat zich genderneutraal noemt, moet je daarvoor alle communicatiemiddelen, denk bijvoorbeeld aan de bordjes bij toiletten, aan gaan passen?

Goed dat treinomroep genderneutraal wordt. Wat vindt u?

Uitslag
Eens 30%
Oneens 70%

Bespreking
Een groot deel van de stemmers (70 procent) op onze poll van twee weken geleden was het oneens met onze stelling ‘Het is goed dat de treinomroep genderneutraal wordt’. De NS maakte vorige week bekend dat zij treinreizigers met ingang van december genderneutraal aan gaat spreken in een omroepbericht. Dus geen ‘dames en heren’ meer, maar ‘beste reizigers’. LHBTI-organisaties (lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender, interseksueel) pleiten al langer voor een genderneutralere wereld, zodat iedereen zich gewaardeerd voelt.
30 procent van de stemmers is het hier mee eens. Zij vragen zich bijvoorbeeld af hoever we hier in moeten gaan, omdat maar een klein aantal mensen zich genderneutraal noemt. Moet je daarvoor alles
aan gaan passen?

(Update: De uitslag van de poll van week 31 is abusievelijk omgedraaid. De correcte uitslag is 30% eens, 70% oneens. - Redactie, 21/8/2017)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie