Poll week 44 2017

2-11-2017 door: Redactie
Koninklijke lintjes worden te gemakkelijk vergeven

Alle Oranjeleeuwinnen, waaronder Dominique Janssen uit Horst, zijn afgelopen week na hun EK-titel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Behalve topsporters krijgen duizenden Nederlandse burgers jaarlijks een lintjes.

De Orde van Oranje-Nassau is een Nederlandse ridderorde die zes ridderlijke graden kent. Een benoeming in de orde wordt verleend wegens bijzondere verdiensten voor de samenleving. Ieder jaar worden er ongeveer 4.500 tot 5.000 Koninklijke onderscheidingen uitgereikt.

Terecht. Wat deze mensen, op wat voor manier dan ook, voor de samenleving doen, moet worden gestimuleerd. Zo’n lintje kan mensen motiveren om door te gaan met wat ze doen. Verder verdienen topsporters, topvrijwilligers of andere mensen die iets bijzonders doen voor de samenleving best wat extra waardering. Bovendien kan een onderscheiding als voorbeeldfunctie werken en mensen inspireren om zich ook op een bijzondere wijze in te zetten voor de samenleving.

Maar nu worden de lintjes met bosjes vergeven. Het lijkt wel alsof iedereen tegenwoordig bijzondere verdiensten heeft verricht voor de samenleving. Zo verliezen de lintjes hun waarde. Waarom zouden topsporters bijvoorbeeld een lintje moeten krijgen? Zij doen gewoon hun werk. Dokters krijgen ook geen lintje voor het redden van een mensenleven. En zo zijn er veel mensen die, ondanks dat ze veel doen voor de samenleving, buiten de boot vallen, puur en alleen omdat ze niet worden voorgedragen door hun omgeving. Dat is niet helemaal eerlijk.

Koninklijke lintjes worden te gemakkelijk vergeven. Wat vindt u?

eens 72 procent
oneens 28 procent

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie