Paardensportspektakel in Horst

24-4-2014 door: Redactie
Internationale menwedstrijden en acrobatiek op het paard. Van vrijdag 25 tot en met zondag 27 april staat Horst in het teken van de paardensport. Op zondag wordt op het ruiterterrein in Horst een nieuwe vorm van paardensport gedemonstreerd: horsebal, een combinatie tussen basketbal en rugby op het paard.
maskTop
Paardensportspektakel in Horst
maskBottom

Paul Leunissen (30) uit Boekend is naar eigen zeggen een van de eerste Nederlanders die kennis heeft gemaakt met horsebal. Zondag wordt het volgens hem een spectaculair schouwspel. Hoe hij de sport heeft leren kennen? “Het begon zeven jaar geleden toen er een Brabants team op doortocht was naar Duitsland en hier in de manege een partijtje speelde. Ik was er meteen van onder de indruk.”

Leunissen werd een tijd geleden benaderd door de organisatie van de internationale menwedstrijden in Horst. Manege Beekshof, waar hij werkt, is een van de eerste locaties in Nederland waar horsebal wordt gespeeld. “We hebben nu twee teams, een voor jongeren en een voor ouderen. Het is nog een vrij unieke sport en er zijn nog niet veel teams in de regio te vinden. Dat wil ik veranderen”, benadrukt hij.

Leunissen is er zeker van dat horsebal veel publiek trekt. “Het is in Nederland niet bekend, maar in Frankrijk zijn ze er al heel goed in. Met het team dat ik coach, zou ik graag wat meer wedstrijden spelen, maar tot nu toe blijft het bij vier wedstrijden per jaar”, vertelt hij. Wat je voor horsebal nodig hebt? “Een portie lef. En je moet gevorderd zijn in het paardrijden. Je lift als het ware op je paard mee”, legt hij uit. “Het veld is rechthoekig. Tegenover elkaar hangen twee ringen. Ieder team heeft een eigen helft en het is de bedoeling dat de teams van vier ruiters met paarden drie keer de bal overspelen, voordat ze scoren door de bal in de ring te gooien. Ondertussen mag je de bal dan van elkaar afpakken.” Een snelle balsport te paard, is dat niet gevaarlijk? “Nee, er zijn genoeg regels die het veilig maken, maar ruw is het wel.”

Aangezien horsebal vrij intensief is, duren de helften ieder maar tien minuten. “De demonstratie bij de menwedstrijden zal kort maar krachtig zijn”, meent Leunissen. “Maar het publiek zal van alle kanten aangetrokken worden. Het is gewoon heel leuk om te zien. De ruiters komen in galop het veld op, stellen zich voor en beginnen met de wedstrijd. Door een combi van snelheid, de bal en paarden is het spectaculair.”

In totaal neemt Leunissen zondag acht ruiters met paarden mee. Deze worden van tevoren helemaal voorbereid op de wedstrijd. De ruiters dragen helmen en soms kniebeschermers en de paardenbenen worden gebandeerd. “Er komt van alles bij kijken. De paarden krijgen een hangsingel, zodat de ruiters de bal op kunnen rapen als die valt, zonder van het paard af te gaan. Dat wordt bedoeld met acrobatiek”, zegt Leunissen. “De ruiters zijn constant in beweging. Van stilstaan is geen sprake.”

Voor meer informatie, kijk op www.menwedstrijdenhorst.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie