'Verbeter de wereld, begin bij de paarden'

8-2-2018 door: Redactie
Juul Vullings (19) uit Horst wil de wereld verbeteren. Samen met een groep medestudenten van de Fotovakschool in Venlo gaat ze naar Spanje om paardenverwaarlozing en mishandeling in beeld te brengen en kinderen meer te leren over het houden van een paard.
maskTop
'Verbeter de wereld, begin bij de paarden'
maskBottom

“Het idee om naar Spanje te gaan en daar de bevolking te informeren over de situatie van paarden is ontstaan tijdens een klassenopdracht”, vertelt Juul. “We moesten allemaal een idee aandragen voor een project met een maatschappelijk doel. Van deze ideeën werden er uiteindelijk twee geselecteerd die daadwerkelijk uitgevoerd werden. Een daarvan was het idee van Sanne Wiering (18), een klasgenoot van me. Zij had contact opgenomen met stichting Paard in Nood Spanje en daar is het plan van een samenwerking uit voortgekomen. Uiteindelijk hebben we met zijn vijven bedacht om naast informatiefolders voor de lokale basisscholen ook een expositie in Nederland te vertonen. Op deze manier hopen we de situatie van de paarden te verbeteren.”

Juul is zelf een paardenliefhebber en denkt dat veel mensen in Spanje onderschatten hoeveel tijd, werk en geld er in het houden van een paard gaat zitten. “Ik vind paarden ontzettend mooie dieren. Maar je moet toch wel iets doen voor het hebben van een paard. Je kunt het dier niet aan zijn lot over laten. Toch is dat wat er veel gebeurt in Spanje. En daar willen wij verandering in brengen.”

Juul en haar klasgenoten halen met een crowdfunding geld op zodat ze naar Spanje kunnen. In Spanje maken ze foto’s voor Stichting Paard in Nood Spanje. Van deze foto’s willen ze een informatiefolder maken en deze rondbrengen op de basisscholen. “Kinderen zijn de toekomst. Als zij meer weten over paarden, dan kunnen zij met hun kennis mensen om hen heen beïnvloeden en natuurlijk later in het leven zelf de kennis toepassen”, vertelt Juul. Naast het project in Spanje is er ook een project in Nederland. “We maken hier foto’s van paarden die het wel goed hebben. Tijdens een expositie plaatsen we de beelden van de gezonde paarden naast de foto’s van de paarden uit Spanje. Zo willen we ook in Nederland de situatie aan het licht brengen.” Dit plan is Juuls eerste grote project. “Het is echt ontzettend spannend, want we weten niet of het gaat lukken”, aldus Juul. “Het hele project is afhankelijk van de crowdfunding. We zijn begonnen met een 0 euro budget en proberen nu geld op te halen om de reis naar Spanje, de folders en de expositie te betalen. Stel dat we niet genoeg geld binnen halen, dan schrappen we de expositie. Naar Spanje gaan we hoe dan ook. Dat is namelijk de kern van ons project.”

Juul laat het allemaal op haar afkomen en heeft nog geen idee wat ze kan verwachten. “Ik zit zelf meer in de architectuurfotografie, dus dit is ontzettend anders. Maar dat is een leuke uitdaging. Het gaat denk ik wel mentaal heftig worden. Het blijven mishandelde dieren waar je foto’s van maakt. Maar hopelijk kunnen we toch op deze manier een steentje bijdragen aan het verbeteren van het leven van de paarden.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie