Paard begrijpt lichaamstaal en emoties

9-1-2015 door: Redactie
Iedereen loopt wel eens tegen iets aan. De ene keer kun je het zelf oplossen en de andere keer heb je hulp nodig. Andere problemen zijn dieper van aard en vragen om professionele hulp, bijvoorbeeld van een psycholoog. Ook daar zijn verschillende vormen in. Geraldine Titulaer (28) uit Horst is bijvoorbeeld paardencoach. Ze geeft psychologisch advies aan volwassenen met behulp van haar paard Becci.
maskTop
Paard begrijpt lichaamstaal en emoties
maskBottom

Als paardencoach helpt Geraldine mensen individueel of in groepen. Bij een interventie, een soort coachingsgesprek, vraagt ze cliënten met een hulpvraag te komen. “Mensen lopen in hun leven misschien tegen een probleem aan, waarvan ze niet weten wat ze er mee moeten doen. Als ik dan met ze de rijbak inloop en in de buurt van het paard kom, dan reageert het paard op de lichaamstaal en emoties van de cliënt. Een paard is heel gevoelig en kan soms beter aanvoelen wanneer iemand ergens mee zit. Als het paard reageert, weet ik dat ik door moet vragen”, zegt ze.

Al vanaf haar vijfde is Titulaer gek op pony’s en paarden. Ze groeide op bij haar ouders op een boerderij. “Toen ik vijf jaar oud was kreeg ik mijn eerste rittenkaart voor paardrijles en een eigen pony. Ik ken paarden door en door. Ik heb al heel vroeg geleerd dat paarden meer begrijpen van lichaamstaal en emoties dan wij mensen denken. Als iemand zich ongemakkelijk voelt, kunnen paarden dat feilloos aanvoelen. Dan zijn ze onrustiger of werken ze niet mee”, legt ze uit.

Titulaer werkt vier dagen per week als psycholoog, maar is in haar vrije tijd ook altijd met paarden bezig. Titulaer: “Het is altijd mijn droom geweest om mijn werk en mijn hobby te combineren. Ik heb altijd iets in de dienstverlening willen doen, vandaar mijn psychologische achtergrond. Ongeveer een jaar geleden ben ik in aanraking gekomen met paardencoaching. Ik deed een workshop en wist meteen dat dit is wat ik wilde. Mijn kennis van de psychologie en van paarden heb ik nu gebundeld. Iedere vrijdag probeer ik mensen te helpen door middel van paardencoaching.”

Sinds een paar weken heeft Geraldine haar eigen bedrijf, Sycopa. Ze volgde een opleiding bij een van de Nederlandse grondleggers van paarden­coaching, Ruud Knaapen. “Normaal moet ik mij als psycholoog helemaal aan het protocol van GGZ houden. Hierdoor kan het soms best lang duren voordat ik achter de achterliggende oorzaak van een probleem kom. Paarden geven aan als ik op de goede weg zit. Dan reageren ze en weet ik dat ik door moet vragen.”

Maar hoe voelen paarden dit dan aan? Titulaer: “Paarden reageren op lichaamstaal en emoties. Door mijn ervaring met paarden weet ik welke bewegingen het paard eigen zijn en wat een reactie is op een probleem van een cliënt. Om een voorbeeld te geven: ik had ooit een cliënt die geen contact kon maken met een heftige emotie. Mijn paard gaf de cliënt toen een duwtje tegen het hoofd. Dat zorgde ervoor dat de cliënt moest bukken. De cliënt moest nog iets erkennen voor zichzelf.”

Paardencoaching wordt steeds populairder en iedereen kan er gebruik van maken. “Je hoeft geen diepe depressie te hebben. Het kan ook ingezet worden als je bijvoorbeeld twijfelt over belangrijke keuzes in je leven.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie