Oude tijden herleven met walking football

20-4-2017 door: Redactie
Wie niet meer meekan met het veteranenteam van de plaatselijke voetbalvereniging had tot voor kort pech en moest voortaan aan de kant toekijken. Bij SV Melderslo werd daarom gestart met walking football, zodat ook de 55+’ers weer het veld op kunnen. RKSV Wittenhorst volgde en inmiddels zijn de clubs samen met gemeente Horst aan de Maas en de KNVB bezig met het opzetten van een regionale competitie.
maskTop
Oude tijden herleven met walking football
maskBottom

“Ik heb altijd met de veteranen meegespeeld tot het fysiek echt niet meer ging”, begint Henk Alards van SV Melderslo. “Na de veteranen is er niks meer en moet je noodgedwongen stoppen.” Ook Lei van den Bekerom van RKSV Wittenhorst ervaarde hetzelfde probleem. “Je wilt toch gewoon naar het voetbalveld blijven gaan, want daar ken je iedereen. En kijken, daar is niets aan. Ik wilde weer wat doen.” SV Melderslo was de eerste vereniging in Horst aan de Maas die begon met walking football, ofwel wandelvoetbal.

Alards: “We hadden er wel eens wat over gehoord en dachten: misschien is dat wel wat voor ons. Binnen de kortste keren hadden we een team bij elkaar.” Ook in Horst wordt inmiddels met zo’n vijftien man wekelijks getraind. Van den Bekerom: “Nu ­ontmoeten we ineens weer allemaal leden die we al tien jaar niet meer gezien hebben omdat ze toen moesten stoppen.”

Walking football lijkt op gewoon voetbal, maar het belangrijkste verschil is dat er niet gerend mag worden. Zo is de sport minder fysiek en blessuregevoelig zodat het ook geschikt is voor 55+’ers. “De baltechniek is hetzelfde, maar het spel is minder agressief”, legt Van den Bekerom uit. Walking football wordt met zes tegen zes gespeeld op een veld van 42 bij 21 meter met minigoals zonder keeper ervoor. Sliden mag niet, de bal moet onder heuphoogte blijven en er is geen buitenspel. Deze nieuwe vorm van voetbal is overgewaaid uit Engeland. Alards: “De meeste van onze spelers zijn 60+’ers. De oudste is al bijna 70 en nog keifanatiek ook. De oude tijden herleven echt tijdens de training en wedstrijdjes.”

Walking football wordt in Horst aan de Maas onder andere toegejuicht door de KNVB en gemeente Horst aan de Maas. Marie-Louise Suijkerbuijk is verenigingsadviseur en helpt de voetbalclubs in de gemeente om ook een wandelvoetbalteam op te starten. “We vinden het belangrijk dat ouderen erbij blijven horen, ook bij een vereniging. Op deze manier kunnen clubs een leven lang voetbal aanbieden.” De KNVB heeft inmiddels Van den Bekerom en Alards aangesteld als ambassadeurs van het walking football in Horst aan de Maas, om zo nog meer clubs enthousiast te maken. Ook gemeente Horst aan de Maas vindt het wandelvoetbal een goede ontwikkeling. “Wandelvoetbal past precies in ons sportbeleid”, geeft wethouder Sport Bob Vostermans aan. “We willen bewegen promoten voor iedereen van 0 tot 100. We merken dat het moeilijk is om de doelgroep van 6o+ aan het bewegen te houden en dit initiatief kan daar heel goed bij helpen.” Behalve SV Melderslo en RKSV Wittenhorst zijn ook verschillende andere voetbalclubs in Horst aan de Maas bezig met het opzetten van een wandelvoetbalteam. Samen met de KNVB, Sport aan de Maas en Fysiopraktijk Westsingel willen de verenigingen een regionale competitie op gaan zetten. Tot aan de zomerstop wordt er getraind en staan er toernooitjes op het programma, zodat alle verenigingen de tijd krijgen om een team te vormen. Het eerste toernooi vindt plaats tijdens de Sportweek van Horst aan de Maas op zaterdag 29 april om 15.30 uur bij RKSV Meterik. Alle 55+’ers die meer willen weten over walking football of benieuwd zijn of bij hun plaatselijke club ook een team wordt gevormd, kunnen contact opnemen met Lei van den Bekerom via 06 51 40 86 92 of met Henk Alards via 06 20 82 91 17.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie