Open dag brandweer Meerlo

23-6-2017 door: Redactie
De brandweer van Meerlo bestaat 75 jaar. Om dit te vieren organiseerde zij een open dag op zaterdag 24 juni.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De brandweer van Meerlo werd 75 jaar geleden opgericht, toen als brandweer van gemeente Meerlo-Wanssum. Inmiddels behoort Meerlo tot gemeente Horst aan de Maas, en ook de brandweerpost van Meerlo werd daar ondergebracht. Dat is niet de enige grote verandering die de brandweer heeft ondergaan in de afgelopen jaren. Waar de kazerne voorheen was gevestigd in een vrij kleine ruimte, heeft de post nu een ruime, moderne kazerne, waar het werk beter kan worden gedaan. Die kazerne was zaterdag 24 juni geopend voor publiek.

Rikus van Santen zit nu drie jaar bij de brandweer in Meerlo, na in zijn oude woonplaats ook al brandweerman te zijn geweest. “Het werk bij de brandweer is enorm veelzijdig. Bovendien doe je iets goeds en zorgt het ervoor dat je groeit als mens,” vertelt hij. “Je ziet en doet leuke dingen, maar je komt ook de naarste dingen tegen. Dat zorgt ervoor dat brandweerteams heel hecht zijn. Er is echt een band tussen de leden, en dat is mooi om te zien.”

Ook oud-brandweermannen mogen op de open dag natuurlijk niet ontbreken om hun verhaal te doen. Matthieu Peelen (29 jaar lid geweest), Jan van der Zanden (24 jaar lid geweest) en Wiel Coenders (33 jaar lid geweest) vertellen: “De sfeer in onze ploeg is altijd heel goed geweest. De regionale onderlinge wedstrijden die toen werden georganiseerd, hebben we vaak gewonnen.” De drie hebben altijd erg genoten van het werk bij de brandweer. Peelen: “Het kunnen helpen van anderen is het mooiste, samen met de waardering die je terug krijgt.” Coenders vult aan: “Zo moesten we ooit een brand blussen bij een kippenstal. Een week na die brand werden we met het hele corps uitgenodigd om daar haan te gaan eten.”

Dit soort verhalen kunnen de oud-brandweermannen volop vertellen tijdens de open dag. Het is aardig druk op het brandweerterrein en de mensen lijken zich goed te vermaken. Behalve verhalen van (oud-)brandweermannen, is er op het kazerneterrein meer te doen. De jongste kinderen vermaken zich op een springkussen en mogen daarnaast onder begeleiding de brandweerslangen uitproberen. Ook is het mogelijk voor bezoekers om een rondje te rijden in de brandweerauto en ligt er in de kantine een fotocollectie van de brandweer Meerlo door de jaren heen.

Verder worden er verschillende demonstraties gegeven, die een inzicht geven in het werk dat de brandweer doet. Er zijn bijvoorbeeld demonstraties als ‘vlam in de pan’, ‘autobrand,’ en ‘hulpverlening bij een auto-ongeluk’, die om het uur worden gegeven en met interesse worden bekeken. “Mensen weten niet precies hoe alles gaat bij de brandweer,” vertelt Rikus van Santen. “Met een dag als vandaag proberen we meer tussen de mensen te komen, en misschien wel wat nieuwe aanwas voor de brandweer te trekken.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie