Op zoek naar de bever in het Schuitwater

22-10-2015 door: Redactie
De natuurfilm Holland: Natuur in de Delta draait sinds september dit jaar in de bioscopen. Voor deze film zijn ook een jaar lang opnames gemaakt in het natuurgebied het Schuitwater in Broekhuizen van bevers. Daarom biedt Staatsbosbeheer de komende tijd excursies aan over de bevers in het Schuitwater.
maskTop
Op zoek naar de bever in het Schuitwater
maskBottom

Tijdens de eerste excursie die zondag 18 oktober plaatsvond, liep ook de filmer van Holland: Natuur in de Delta mee, Willem Berents. Deze cameraman heeft zich voor de natuurfilmproductie van EMS Films meer dan een jaar lang intensief bezig gehouden met de bevers in het Schuitwater. Berents vertelt: “Eerst wilden we de bevers in de Biesbos gaan filmen. Daar zitten er ongeveer 250 dus we dachten dat dat een makkie zou worden. Dat viel echter flink tegen; de beestjes lieten zich nergens zien. De regisseur bedacht toen om de bever maar uit de film te schrappen, maar ik ben in Noord-Limburg op onderzoek uit gegaan en heb hier meteen zeven plekken gevonden waar bevers zaten. Onder andere in het Schuitwater.”

Tijdens de excursie vertellen boswachter Andy Liebrand en Willem Berents over het karwei om de bevers goed op film te krijgen en wat voor dieren bevers precies zijn. Andy Liebrand: “Bevers zijn erg ingenieuze diertjes. Ze bouwen dammen, slootjes en ­burchten en zetten zo het terrein naar hun hand. In het Schuitwater zitten er op het moment ongeveer zeven. De sporen die ze achter laten zijn op verschillende plekken goed te zien.” Dat het nog niet gemakkelijk was om de bevers te filmen vertelt Willem Berents: “Bevers zijn nachtdieren, dus moesten we ’s nachts te werk gaan. Het duurde een hele tijd voor ik de goede camera’s had gevonden. Ook toen dat eindelijk gelukt was, moest ik iedere avond en ochtend heen en weer om sets op te bouwen. Ik gebruikte drie infrarood camera’s met accu’s die ongeveer 25 kilo wogen. Dat was een heel karwei, maar als je dan de beelden krijgt die ik heb kunnen schieten, is het het helemaal waard.”

Tijdens de volgende excursies op de zondagen 1 en 21 november gaat men met boswachter Andy Liebrand mee door het natuurgebied het Schuitwater om sporen van de bever te zoeken. Hier vertelt hij over het filmen van de film en het wondere leven van de bevers. Zo laat hij filmpjes zien van bevers die hij zelf tijdens zijn tochten gefilmd heeft. Deze staan overigens ook op de blog van Staatsbosbeheer Limburg en hun youtubekanaal. Liebrand licht toe: “Het Schuitwater is een prachtig natuurgebied met heel veel soorten natuur op een vrij klein gebied. Die potentie heeft Willem gezien en nu figureert het gebied in de film. Je kan er ongeveer van uitgaan dat alle nachtopnames over de bever in de film in het Schuitwater genomen zijn. Als mensen zich willen aanmelden voor de excursies en meer willen leren over bevers dan kan dat via de site www.staatsbosbeheer.nl Wel moeten ze er aan denken om laarzen aan te trekken want we gaan door het moeras.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie