Op avontuur voor het goede doel

2-10-2014 door: Redactie
Bart Martens (44) en Herbert Coenders (44) uit Horst meldden zich drie jaar geleden aan voor de Amsterdam-Dakar Challenge. In een auto die niet meer dan 500 euro mocht kosten, rijden zij in november voor het goede doel 75.000 kilometer van Amsterdam naar de hoofdstad van Senegal, Dakar.
maskTop
Op avontuur voor het goede doel
maskBottom

De Horstenaren kennen elkaar al vanaf de kleuterschool. Samen maakten ze vele reizen door Europa, maar ook door Sri Lanka, Venezuela en Curaçao. Nu zijn ze toe aan een nieuwe uitdaging. Bart: “Ze zeggen toch altijd dat als mannen de veertig zijn gepasseerd, zij dit soort dingen gaan doen?” Drie jaar geleden schreven zij zich daarom in voor de Amsterdam-Dakar Challenge. De opzet is simpel: met een auto van maximaal 500 euro de Sahara doorkruisen en eindigen in West-Afrika. De rally is geen wedstrijd en er is ook geen winnaar. De enige prijs die een team kan winnen, is een zo hoog mogelijk bedrag voor een goed doel. Dat geld moeten zij bij elkaar zien te krijgen via sponsoring.

Herbert: “Wij rijden mee voor twee verschillende goede doelen. Als we aankomen in Dakar, rijden we nog een stukje verder en verkopen we de auto in Gambia. De opbrengst daarvan gaat naar Solar Foundation the Gambia, een goed doel dat zich richt op het ondersteunen van projecten met duurzame energie.” Daarnaast wordt er ook geld opgehaald voor Stichting Floortje voor Moortje, die zich onder andere inzet voor de bouw van een schooltje in Gambia. Een goede vriend van de mannen, Huub Heldens, is zelf zeventien jaar in Gambia geweest en bracht hen in aanraking met deze stichting. “Als je in Gambia iets wilt bereiken, dan moet je je op de jeugd richten”, vertelt Huub. “De ouderen denken alleen in korte termijn en zijn eigenlijk al niet meer te redden.” Om geld op te halen voor de Stichting Floortje voor Moortje organiseren Herbert en Bart op zaterdag 18 oktober een benefietbarbecue.

De mannen staken veel tijd in het opknappen van hun auto, een Mitsubishi Pajero van 24 jaar oud. “Hij moet door de Sahara kunnen rijden en daarna nog zoveel mogelijk geld opbrengen”, vertelt Herbert. Na het interview lieten de mannen echter weten dat de auto niet door de keuring was gekomen. Ze gaan nu met een andere auto, een Hyundai, op pad. Deze auto wordt in Gambia verkocht voor het goede doel.

De Amsterdam-Dakar Challenge heeft twee tochten: de normale en de extreme. Bart: “Wij gaan de extreme doen.” Hij richt zich lachend tot Herbert: “Dat wist je toch?” Deze extreme route voert hen door de Sahara en het Atlasgebergte. “Het avontuurlijke spreekt ons aan. In de Sahara zijn geen wegen, dan moeten we echt op kompas en met coördinaten rijden”, vertelt Herbert. “Deze reis heeft twee doelen: aan de ene kant doen we het omdat we iets voor de mensen in Gambia willen doen, en aan de andere kant is het voor onszelf natuurlijk ook een groot avontuur.”

Binnenkort is het zo ver. “We zijn er al een hele tijd mee bezig, maar nu begint het pas goed door te dringen dat het echt gaat gebeuren”, aldus Herbert. De komende tijd moeten ze zorgen dat er geld binnenkomt om hun goede doelen te steunen. De taakverdeling voor onderweg is alvast gemaakt. “Herbert kan niet kaartlezen, dus hij rijdt en ik navigeer”, lacht Bart. Herbert voegt toe: “We hebben ons echt voorgenomen om het rustig aan te doen, want het is geen race. We willen de rally met verstand uitrijden.”

Voor meer informatie over het avontuur van Bart en Herbert en hun benefietbarbecue, kijk op
www.geldvoorgambia.nl

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie