'Ook mensen met een beperking hebben talenten'

25-4-2018 door: Redactie
Disco ‘t Trefpunt in Horst, de disco voor mensen met een beperking, bestaat dit jaar 35 jaar. Dat laten het bestuur en de vrijwilligers van ’t Trefpunt niet onopgemerkt voorbij gaan. Op zondag 29 april vindt er een feestmiddag plaats op het Lambertusplein in Horst.
maskTop
'Ook mensen met een beperking hebben talenten'
maskBottom

De eerste discoavond van ’t Trefpunt vond plaats op 29 april 1983. Bestuurslid Diana Jakobs vertelt: “Ouders van kinderen met een beperking misten vrijetijdsmogelijkheden voor hun kinderen.” Nu, 35 jaar later, wordt er nog steeds om de week een disco­avond georganiseerd door vrijwilligers van ’t Trefpunt. “Het is zo fijn om ze één keer in de veertien dagen zo’n uitgaansavond te kunnen bieden. Ze leven er echt naar toe”, vertelt Nellie Peeters, die al 33 jaar vrijwilligster is bij ‘t Trefpunt. “En wij als vrijwilligers ook!” Diana: “Bij ons kan iedereen zichzelf zijn en wordt niemand raar aangekeken. In het reguliere uitgaanscircuit kan dat anders zijn.”

De avonden van disco ’t Trefpunt vinden iedere twee weken plaats op vrijdag tussen 19.00 en 22.30 uur en hebben telkens een thema. Bestuurslid Angelique Zanders: “Dat varieert van Hollandse Hits tot 90’s en van rock and roll tot country.” Diana voegt toe: “Ook hebben we bijvoorbeeld Sinterklaasavonden en vieren we carnaval. Zo proberen we aan te sluiten bij de belevingswereld van onze bezoekers.” Dat de bezoekers van de disco genieten van de avonden, blijkt uit de bezoekersaantallen. “Het is eigenlijk altijd druk geweest”, vertelt Nellie. Angelique voegt toe: “Ons gemiddelde bezoekersaantal ligt, vrij constant, rond de tachtig. Wel heeft er een verandering in de doelgroep plaatsgevonden. Zo komen er minder mensen in een rolstoel.” De vrijwilligers denken dat dit onder andere te maken heeft met de bezuinigingen in de begeleiding van mensen met een beperking. “We willen daar graag op inspringen, maar financieel en organisatorisch is dat erg moeilijk voor ons.”

Momenteel heeft ’t Trefpunt 25 vrijwilligers. “Die dansen met bezoekers, maken een praatje en maken samen met de bezoekers er een gezellige avond van. Daarnaast houden ze toezicht, zorgen voor drinken en helpen bijvoorbeeld als er iemand naar het toilet moet”, legt Diana uit. De waardering die ze terugkrijgen is voor de vrijwilligers de drijfveer om dit werk te blijven doen. “Je bent kapot na zo’n avond, maar tegelijkertijd kun je er daarna ook weer even tegen. We krijgen er zo veel voor terug en het is zo leuk om de bezoekers te zien genieten”, vertelt Angelique. Nellie voegt toe: “Ik kijk er zelf ook echt altijd naar uit.” Ook van buiten komt waardering. Diana: “We hebben als vrijwilligers een bos rozen gekregen van Radio Reindonk. Ook heeft ’t Trefpunt een speld van verdienste gekregen van de gemeente Horst aan de Maas. Verder zijn Annie van Rengs en Nellie ereleden. Annie is ruim 25 jaar vrijwilligster geweest en Nellie is daarnaast met haar 33 jaar zelfs onze eigen beschermvrouw.”

In 2018 bestaat ’t Trefpunt 35 jaar. Op zondag 29 april, de dag waarop het exact 35 jaar geleden is dat de eerste discoavond plaats vond, vindt er in het centrum van Horst op het Lambertusplein een feestmiddag plaats. Van 13.00 tot 16.00 uur laten bezoekers van ’t Trefpunt hun talenten zien. “We organiseren namelijk ‘You’ve Got Talent’,” vertelt Diana. “Onze bezoekers laten bijvoorbeeld zien dat ze wafels kunnen bakken, breien, zingen of playbacken. Ook zijn er verschillende G-sportteams aanwezig, laten cliënten van een zorgboerderij zien dat ze kunnen werken met hout en zijn er mensen van lunchroom Mikado om te zorgen voor de horeca.” Angelique vult aan: “Het idee achter dit evenement is dat we iedereen laten zien dat ook mensen met een beperking talenten hebben.”

Meer informatie over disco ’t Trefpunt en de feestmiddag is te vinden op www.discotrefpunt.nl en op de Facebookpagina van ’t Trefpunt.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie