Onderzoek naar Geitenkermis

13-4-2017 door: Redactie
Een onderzoeksteam van de Universiteit van Maastricht is bezig met een onderzoek naar de oorsprong en betekenis van de Geitenkermis in Broekhuizenvorst. Het team doorzoekt verschillende archieven, maar wil ook in contact komen met de inwoners van het dorp.


Het initiatief voor het onderzoek kwam een aantal maanden geleden van Wout Hermans, inwoner van Broekhuizenvorst en bestuurslid van Stichting Kasteel Ooijen. Hermans benaderde historicus Joop de Jong , verbonden aan de Universiteit van Maastricht en deze werd de projectleider van het onderzoek. Samen met cultuurwetenschapper Sandra van Helden en literatuurwetenschapper Marianne Lubrecht onderzoekt hij nu de oorsprong, de geschiedenis en de betekenis van de Geitenkermis.

In Broekhuizenvorst wordt dit feest jaarlijks op de tweede zondag na Driekoningen gevierd. Het feest start met het uitroepen van een geitencommissie, beurtelings bestaande uit Fanfare Broekhuizenvorst en Ooijen, CV de Blauwpoët en voetbalvereniging SVEB. De geitenclub koopt geiten die geslacht worden en uiteindelijk door het hele dorp worden gegeten tijdens het geitenmaal. Voorafgaand aan de maaltijd wordt de pop Tunnis met bier overgoten, door het dorp gedragen en uiteindelijk verbrand. Als teken van rouw dragen de deelnemers een speelkaart in het knoopsgat.

“De Geitenkermis is een mooi en interessant voorbeeld van wat immaterieel erfgoed, ook wel levend erfgoed, wordt genoemd. Dat zijn sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen erkennen als een vorm van cultureel erfgoed”, aldus De Jong. “Een bijzonder kenmerk is dat immaterieel erfgoed wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.”

Dit erfgoed willen de opdrachtgevers van het onderzoek graag levend houden. “Dit onderzoek kan daarbij helpen. Want zonder kennis van een traditie verdwijnt die makkelijker”, stellen Van Helden en Lubrecht. “Zonder verhaal is het moeilijk om een gebruik over te dragen en jonge mensen te enthousiasmeren.” Het onderzoeksteam wil meer te weten komen over de oorsprong van de Geitenkermis. Hoe ver terug gaat deze traditie? En is deze onafgebroken gevierd? “Er zijn stemmen die zeggen dat de Geitenkermis rond 1903 opnieuw is geïntroduceerd. En we vragen ons af of de gebruiken rond de Geitenkermis, zoals het ritueel met de popverbranding en de speelkaarten, altijd zo zijn geweest als nu.”

Het onderzoeksteam is de archieven in gedoken, maar dat volstaat niet. Lubrecht en Van Helden: “We willen graag in contact komen met inwoners van Broekhuizenvorst die ons meer kunnen vertellen over het gebruik en misschien ook nog in bezit zijn van documenten, foto’s of voorwerpen die verband houden met de Geitenkermis.”

Wie meer informatie heeft voor het onderzoeksteam over de Geitenkermis kan contact opnemen via mmalubrecht@hotmail.com of s.helden@live.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie