Van lokale speler tot internationale innovator

2-11-2017 door: Redactie
Henk Kuijpers, Frans Bakker en Wouter Kuijpers van Dinnissen Process Technology zijn genomineerd voor de Ondernemersprijs Horst aan de Maas 2017. Het Sevenumse bedrijf groeide de afgelopen 70 jaar uit tot een wereldspeler in stortgoedtechnologie.
maskTop
Van lokale speler tot internationale innovator
maskBottom

De roots van het Sevenumse bedrijf liggen in het ontwikkelen van machines voor diervoeder. Het bedrijf werd in 1948 opgericht en werkte toen vooral met lokale bedrijven die diervoeding produceerden. “We maakten machines zoals mengers en maalmolens”, vertelt commercieel directeur Frans Bakker. “In de loop der jaren werden deze machines continu verder ontwikkeld en werden daarmee ook breder inzetbaar in andere markten. Vanaf daar heeft het bedrijf zich verder uitgebreid. De sales is onderverdeeld in segmenten, die aan de ene kant food en chemie en aan de andere kant petfood, feed en aquafeed (dierenvoeders, red.) bedienen.”

Frans Bakker is samen met algemeen directeur Henk Kuijpers en operationeel directeur Wouter Kuijpers genomineerd voor de lokale ondernemersprijs. De drie directeuren vullen elkaar goed aan, vindt Frans. “We zijn soms heel verschillend, maar met die verschillende visies vormen we samen een goed team. Ieder heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en we hebben wederzijds respect en vertrouwen in elkaar. Soms is er wel een beetje spanning, maar dat heb je natuurlijk ook nodig.”

Dinnissen heeft inmiddels ruim 185 medewerkers, een verdubbeling ten opzichte van tien jaar geleden, en het bedrijf blijft groeien. Frans sloot zich in 2006 bij het bedrijf aan. Hij zette zijn ervaring als system integrator in om Dinnissen om te vormen van machinefabriek naar ‘solution provider’, een bedrijf dat totaaloplossingen biedt. De naam van het bedrijf veranderde toen ook van machinefabriek Dinnissen naar Dinnissen Process Technology. “We ontwikkelen en bouwen machines, maar zorgen er daarnaast voor dat alle machines en benodigdheden voor een hele productielijn aan elkaar gekoppeld worden en soepel werken”, zegt Frans. Een oplossing voor een klant, vaak een combinatie van product, onze procesmachines en toebehoren, wordt in het testcentrum genaamd Dinnocenter in Sevenum opgebouwd en uitvoerig getest. “Steeds vaker bouwen wij delen of complete systemen bij ons in Sevenum op en testen deze compleet op functionaliteit. Daarna gaat deze transportgereed de wereld over naar de eindbestemming. Onder begeleiding van onze supervisors wordt het complete systeem opgebouwd bij de klant en kan binnen afzienbare tijd probleemloos operationeel zijn.”

Dinnissen zet veel in op innovatie. In het Dinnocenter worden machines constant doorontwikkeld. “We halen veel kennis uit ons eigen testcenter en uit stortgoedanalyses. Hierdoor kunnen we machines blijven optimaliseren. Dat is een continu ontwikkelproces”, vertelt Frans. “Ook onze 3D-modellering kunnen we met virtual reality in een vroeg stadium zichtbaar maken, nog voordat we überhaupt aan het bouwen zijn.”

Het thema van de ondernemersprijs is dit jaar ‘Internationaal Ondernemen’, een jasje dat Dinnissen als gegoten zit. “We zijn onze machines al vroeg gaan exporteren. Eerst vooral naar België en Duitsland, maar inmiddels zitten we over de hele wereld”, aldus Frans. Dinnissen heeft de afgelopen jaren hard aan haar portfolio gewerkt en werkt naast lokale spelers als Vitelia en Royal Friesland Campina Veghel ook voor internationale giganten als Nestlé, Danone en Cargill. “Vooral in de food-sector is het heel belangrijk dat je aan alle eisen rondom hygiëne en traceerbaarheid van materiaal kunt voldoen. Wij lopen hier als relatief klein bedrijf in voorop, mede door onze ICT. Dat spreekt zich rond.” Hun portfolio helpt om wereldwijd klanten aan te trekken. “Onze leveringsomvang schept vertrouwen”, zegt Frans. Om internationaal te kunnen blijven groeien, staat uitbreiding in de plannen. “We gaan een kantoor in Azië openen. Daar ligt voor ons nog een grote markt, net als in Zuid- en Noord-Amerika.”

De uitreiking van de Ondernemersprijs vindt plaats op donderdag 23 november in De Mèrthal in Horst. Kijk voor meer informatie op www.ondernemersprijshorstaandemaas.nl (Foto: Wim Jenniskens)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie