'Nooit geweten dat dit zo groot was'

16-11-2017 door: Redactie
René Francken van Montair Process Technology uit Kronenberg is genomineerd voor de Ondernemersprijs Horst aan de Maas 2017. “Maar ik kan niks zonder iedereen die hier werkt. De nominatie is eigenlijk voor iedereen.” Het bedrijf loopt voorop in proces technologie en is voornamelijk actief voor buitenlandse bedrijven.
maskTop
'Nooit geweten dat dit zo groot was'
maskBottom

Montair startte in 1971. In de jaren 90 verkocht de toenmalige directie haar aandelen aan een Amerikaanse investeerder. In 2008 nam René Francken Montair met zijn vennoot Louis Manders het weer van hen over. René was al eerder aangetrokken door het bedrijf, maar kon zich niet vinden in de Amerikaanse insteek. “Zij dachten anders over hoe dit bedrijf te laten groeien en bloeien. We hebben na de overname veel veranderd. We gingen van machinebouw naar procestechnologie.” Ook fysiek veranderde er veel. Bijna het hele bedrijf werd vernieuwd: er werden nieuwe hallen gebouwd en geïnvesteerd in personeel.

Montair helpt bedrijven met het engineeren van oplossingen tot de bouw van machines en hele fabrieken. Dat doen zij voor klanten in de farmaceutische en nucleaire industrie en de chemie. Ze ontwikkelen daarbij ook nieuwe producten. Zo hebben ze onlangs een plasmaverbrandingsinstallatie voor nucleair afval en de hele fabriek eromheen, ontwikkeld. “Alles is hier geëngineerd, getest en opgebouwd. Nu het klaar is, gaat het die kant op en wordt het daar ter plaatse weer opgebouwd. Dat mag je wel een doorbraak noemen. Zoiets is nog nooit gebouwd. En dat hier in Kronenberg”, zegt de directeur niet zonder trots.

Francken ziet het als verdienste dat grote bedrijven Montair benaderen met hun complexe vraagstukken. “We denken het liefste mee vanuit de allereerste, strategische fase. Ze leggen een probleem bij ons neer en wij zorgen voor een oplossing. Daar vertrouwen ze op.” Dat vertrouwen is de basis van hun grootste projecten, denkt hij. Haar lokale klanten zijn dan wellicht niet meer de grootste, maar ook zij kunnen nog steeds rekenen op het Kronenbergse bedrijf. “Met hen zijn we groot geworden, die zullen we nooit laten vallen.”

Montair maakt een sterke groeiperiode mee. “We lopen weer tegen de grenzen.” Niet alleen qua ruimte, ook qua personeel. Maar er zit een grens aan de groei. “We willen een platte organisatie blijven. Dan behoud je je flexibiliteit en gezonde agressiviteit in de markt.” Volgens Francken hebben omwonenden niet altijd in de gaten wat Montair precies doet, omdat ze veel in het buitenland en voor bedrijven werkt. “Dan komen ze hier wel eens op een open dag en hoor je ‘Ik had niet gedacht dat dit zó groot was’. Dat is mooi man.”

Internationaal ondernemen zit in het DNA van het bedrijf. Al een paar jaren na de oprichting had Montair klanten in het buitenland. “De laatste jaren is dat hard gegroeid. We zitten nu bijna uitsluitend in het buitenland.” Een kleine twee maanden geleden richtte Montair een dependance op in Saudi-Arabië. “ Daar zit nu acht man, in onze hub in het Midden-Oosten. We hebben daar nu een groot project, maar zien ook nog veel potentie in die markt.”

René Francken is een directeur die blijft uitkijken naar kansen. “Het kan altijd beter. Ik kijk altijd uit naar iets nieuws of naar wat anders kan. Dat moet ook, de vijand zit ook niet stil. Het is aan mij om scherp te blijven en deze voorsprong te behouden.” Dat doen ze bij Montair wel op een nuchtere Limburgse manier. “We zijn hier wel van het kaliber ‘doe maar normaal’. Iedereen hier zet de schouders eronder als het moet.”

Het bedrijf heeft inmiddels 65 mensen in dienst. Waar Montair eerst personeel uit de regio probeerde aan te trekken, gaat dat niet altijd meer altijd. “We hebben inmiddels specialisten uit Finland, België en Duitsland.” Francken vindt het belangrijk dat iedereen binnen het bedrijf gelijk is, van engineers tot machinebouwers. “Iedereen draagt zijn eigen steentje bij. En dus geldt: gelijke monniken, gelijke kappen. Iedereen kan bijvoorbeeld zijn eigen werktijden inplannen. Dat hebben we vorig jaar ingevoerd. Vergt wel wat planning, vooral in de productie, maar het geldt voor iedereen.” De uitreiking van de Ondernemersprijs vindt plaats op donderdag 23 november in De Mèrthal in Horst. Kijk voor meer informatie op www.ondernemersprijshorstaandemaas.nl (Foto: Wim Jenniskens)

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie