OJC Gaellus viert 25-jarig jubileum

23-3-2017 door: Redactie
OJC Gaellus uit Tienray houdt vrijdag 24 en zaterdag 25 maart een feestje. De soos bestaat 25 jaar en dat wordt gevierd met het Gaellus Lentekriebels Festival. Maurice Pelzer, vrijwilliger van het eerste uur en Tim Dings, voorzitter van OJC Gaellus blikken terug.
maskTop
OJC Gaellus viert 25-jarig jubileum
maskBottom

Het idee voor een eigen soos begon onder wat geklets in een kroeg met een biertje. “Er was niets te doen in Tienray voor de leeftijd tussen de 15 en 20 jaar”, zegt Pelzer. “We misten een hangplek waar wij onze ideeën kwijt konden. In Tienray kunnen we wel gezellig een biertje drinken in de kroeg, maar verder niets. We wilden onze eigen smaak muziek draaien en bands zien die wij tof vinden.” In de regio bestonden al meerdere sozen en Tienray kon niet achterblijven.

Het oprichten van OJC Gaellus was stiekem best lastig, vertelt Pelzer. “We kregen met allemaal kleine dingen te maken. Zo moesten we een tapvergunning krijgen, een nieuw plafond en ander dingen waar wij eigenlijk niet veel van af wisten. Toch lukte het ons. Veel ouders hebben zich ingezet om ons hok te realiseren.” Een goed gebouw vinden was ook even lastig. “Als je een soos wilt bouwen, dan moet je een perfecte locatie vinden. We dachten een goede plek te hebben gevonden, maar dit was onder een appartementencomplex. Er moet natuurlijk geen geluidsoverlast zijn. Zo kwamen we bij deze locatie terecht. Dit was voorheen een kookstudio, maar het stond leeg. De gemeente was natuurlijk hartstikke blij dat iemand het pand overnam.”

Tim Dings, voorzitter van OJC Gaellus, vindt de vrijwilligers belangrijk. “Daar bouwt onze soos op en ook de andere hier in de regio. Ik ben nu al een tijdje voorzitter van deze toko, maar ik wil mijn stokje over een niet al te lange tijd overdragen aan iemand anders. De vrijwilligers van mijn leeftijd leren nieuwe vrijwilligers weer taken en zo gaat dat maar door. We proberen ze zo jong mogelijk bij Gaellus te betrekken.”

Momenteel gaat het prima met OJC Gaellus, maar het uitgaanshok komt net uit een donkere periode. “We hebben een tijd gehad dat er weinig jongeren waren”, zegt Dings. “Die zijn wel handig wil je een kroeg draaiende houden. Gelukkig gaat het nu stukken beter en zien we de toekomst positief in.”

Door de jaren heen zijn er verschillende activiteiten ontstaan in de soos. “De jaren waar wij talentenjachten hielden waren geweldig”, zegt Pelzer. “Ik presenteerde toen het programma en bracht de artiesten backstage. Dit filmden we allemaal en zo kon het publiek alles live meevolgen. Natuurlijk ging dat allemaal op de improvisatietoer. Dat resulteerde natuurlijk in hilarische avonden.” Tegenwoordig is OJC Gaellus bekend met Gaellus Open Air, een gratis festival dat in juni plaatsvindt. Wat ook hilarisch was, zijn de weekenden weg voor de vrijwilligers van Gaellus, vertelt Dings. “Vorig jaar zijn we naar Herongen geweest, een plekje in Duitsland hier net over de grens. Iemand sneed zich in zijn hand met een stuk glas en we moesten met hem naar de dokter. De hele organisatie ging mee met de gewonde. De hel barstte los bij de andere vrijwilligers, want zij werden alleen gelaten. Toen we terug kwamen in het gebouw waar we sliepen, hing er een tuinkabouter aan het plafond. Dan moet je ook nog eens uitleggen aan de beheerder waarom dat beeld daar zat. De komende jaren houden we ons dus wat gedeisd. Het moet niet te ver gaan.”

Op het 25-jarig jubileumfeest Gaellus Lentekriebels Festival komen onder meer de Daredevils, verschillende kleinere bands en dj’s. Het tweedaags festival begint op vrijdag. Na het feestje is er plaats voor de afterparty in de soos.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie