'Een uitwisseling van culturen'

25-1-2018 door: Redactie
OJC Niks in Horst organiseert op zaterdag 27 januari een feest om jonge nieuwkomers in de gemeente Horst aan de Maas in contact te brengen met Nederlandse jongeren. Het feest, Duizend-en-één-nacht, richt zich speciaal op jongeren en start om 19.00 uur met een besloten diner. Vanaf 22.00 uur is het feest voor iedereen toegankelijk.
maskTop
'Een uitwisseling van culturen'
maskBottom

Yahya Alhasan, Jafar Alturkmani, Robbert Hesen en Anne Reijnders zijn lid van de organisatie van het feest. Bij Robbert ontstond het idee voor het feest. “Als een tegenprestatie voor een bijdrage uit het Fonds Leefbaarheid van Wonen Limburg voor OJC Niks, leek het ons leuk om iets maatschappelijk verantwoords te doen. Zo kwamen we op het idee om iets voor de nieuwkomers in de gemeente te doen, om ze zich echt thuis te laten voelen in Horst aan de Maas. In samenwerking met Wonen Limburg is dit daar uiteindelijk uit ontstaan.” Via Anne, die een tijd heeft gewerkt als taalcoach voor nieuwkomers, kwam de organisatie in contact met Yahya en Jafar, twee jongens uit Syrië die in Horst en Sevenum terecht zijn gekomen.

Robbert: “Daardoor organiseren we niet alleen vanuit een Horster perspectief, maar ook vanuit het perspectief van de nieuwkomers. Dat is heel belangrijk, omdat we willen dat het voor iedereen ‘klikt’ tijdens het feest.” De organisatie besloot al snel dat het feest gericht moest zijn op jongeren. “Er is bij de Riet al een keer een feest geweest voor nieuwkomers”, vertelt Anne, “maar dat richtte zich niet specifiek op jongeren, meer op families.” En het contact met Nederlandse jongeren is iets dat voor veel nieuwkomers nog mist. Jafar: “Er is een afstand tussen nieuwkomers en de Horster jeugd.” Yahya vult aan: “We wonen wel hier, maar we hebben eigenlijk weinig contact met Nederlanders van onze eigen leeftijd.”

Tijdens het feest wordt er vanaf 19.00 uur samen gegeten in OJC Niks. “Samen eten verbroedert toch op een bepaalde manier”, lacht Robbert. Anne legt uit: “Het diner is op inschrijving en er komt dan een Syrische chef koken.” Om 22.00 uur begint er een open feest, waar zowel Syrische als Nederlandse muzikanten komen optreden. “Op die manier is het feest ook een soort uitwisseling van culturen”, legt Anne uit.

De reacties die de organisatie tot nu toe heeft gehad zijn erg positief. “De vrijwilligers en bezoekers van OJC Niks zijn over het algemeen erg enthousiast”, vertelt Robbert. “En vanuit de nieuwkomers zijn er ook veel jongeren die willen komen”, vult Yahya aan. En dat geeft de organisatie moed voor de toekomst. Robbert: “We willen klein beginnen, maar wie weet gaan we wel meerdere feesten organiseren, misschien zelfs wat groter.” Voor nu richt de organisatie zich echter eerst op het feest van zaterdag 27 januari. “Het is nog even afwachten hoeveel mensen er precies gaan komen, maar het gaat sowieso een gezellige avond worden”, lacht Robbert.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie