Nieuwe coalitie Horst aan de Maas tekent akkoord

18-5-2018 door: Redactie
De nieuwe coalitie van de gemeente Horst aan de Maas bestaat uit CDA, Essentie, D66+GroenLinks en PvdA. Op vrijdag 18 mei tekenden zij in het gemeentehuis in Horst het coalitieakkoord met de titel ‘Krachtig Horst aan de Maas, Gezonde blik op de toekomst’. Ook werden de beoogde wethouders gepresenteerd.
maskTop
Nieuwe coalitie Horst aan de Maas tekent akkoord
maskBottom

Voor het ondertekenen waren per partij Bob Vostermans (CDA), Bram Hendrix (Essentie), Jim Weijs (D66+GroenLinks) en Roy Bouten (PvdA) aanwezig. Deze vier partijen hebben samen een meerderheid in de coalitie van 21 zetels, maar volgens CDA-frontman Vostermans mag dat de pret niet drukken. “Sterker nog, met vier partijen in de coalitie hebben we een veel breder draagvlak, waardoor ook de belangen in de samenleving zo breed mogelijk ondersteund worden,” vertelt hij. “We hebben vanuit een open houding met elkaar gesproken over waar de verschillen zitten en hoe we die kunnen overbruggen. Dat we hier samen uit gekomen zijn, geeft een goede basis voor de komende vier jaren en voor een stabiel college. Wij zijn trots op het resultaat.”

Volgens Hendrix blijft er altijd een opening voor de oppositie en staan ze ook open voor de inbreng van die partijen. “En dat is ook gewenst. Uiteindelijk moeten we het toch samen doen”, voegt hij hier aan toe. Voor Weijs en zijn partij was het bij de vorige onderhandelingen voor een coalitie de intensieve veehouderij het struikelblok, waardoor deze onderhandelingen dinsdag 17 april ook werden afgebroken. Hier vertelt hij over: “We moesten de vorige keer overhaast een beslissing maken, maar na wat verduidelijkingen, kon het akkoord ook gedeeld worden met de partij.”

De PvdA had met de verkiezingen te maken met een kleine tegenslag, waarbij ze een zetel moesten inleveren. Ze zitten nu met twee zetels in de raad. Bouten: “De uitslag viel inderdaad voor ons inderdaad wat tegen, maar dat we nu weer in de coalitie zitten betekent dat we ook die constructieve progressieve lijn kunnen voortzetten. En daar zijn we blij mee; met deze brede coalitie zijn verschillende belangen vertegenwoordigt en dat is waar we het uiteindelijk ook voor doen. We zitten hier natuurlijk voor de burgers.” Vostermans laat weten dat door deze brede coalitie, er ook een breed coalitieakkoord is komen te liggen. “Het is een veelomvattend akkoord dat past bij deze tijd waarin we leven. We krijgen veel en verschillende signalen binnen en met deze partijen kunnen we die ook allemaal aanpakken. Zo zijn we als gemeente koploper in de agri-business, dus daar ligt een hoop werk in, net als in innovatie en duurzaamheid. De titel past ook helemaal bij de inhoud: we zijn toekomstgericht en we willen nog altijd volop gaan voor de Gezondste Regio 2025”, vertelt Vostermans. Ook weet hij te vertellen dat het nieuwe zwembad er komt, zoals dat ook in het akkoord terug te vinden is. “We moeten nog kijken naar alle voorwaarden en de precieze invulling, maar we gaan voor dat nieuwe zwembad bij Afslag 10.”

Ook zijn de nieuwe beoogde wethouders gepresenteerd: Bob Vostermans en Han Geurts (CDA), Eric Beurskens (Essentie), Thijs Kuipers (D66+GroenLinks) en Birgit op de Laak (PvdA). Bob Vostermans heeft wonen, economie en ruimtelijke ontwikkeling in zijn portefeuille. Eric Beurskens vrije tijdseconomie, infra en verkeer, openbare ruimte en vergunningen. Thijs Kuipers duurzaamheid, onderwijs en jeugdzorg, organisatie, financiën en handhaving. Birgit op de Laak sociaal domein, gezondheid en afval. Han Geurts accommodaties, leefbaarheid, sport en cultuur. De burgemeester, Ina Leppink-Schuitema, heeft naast haar wettelijke taken als voorzitter van de gemeenteraad en college, met taken zoals openbare orde en veiligheid, vergunning en handhaving, personeel en bestuur, ook als project het visietraject voor Horst aan de Maas in portefeuille. Tijdens de raadsvergadering van dinsdag 5 juni worden de wethouders benoemd en beëdigd. Ook wordt dan het coalitieakkoord besproken in de gemeenteraad.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie