Nieuw staatsieportret bestaat uit selfies

2-5-2016 door: Redactie
De uit Lottum afkomstige kunstenaar Teun Verbeek heeft de ontwerpwedstrijd van gemeente Horst aan de Maas voor een nieuw staatsieportret gewonnen. Zijn ontwerp komt in de raadszaal van het gemeentehuis te hangen.
maskTop
Nieuw staatsieportret bestaat uit selfies
maskBottom

Momenteel hangt er in de raadszaal nog een replica van het officiële staatsieportret van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Gemeente Horst aan de Maas riep in februari kunstenaars op met een nieuw en origineel ontwerp voor een portret te komen. De inzendtermijn liep in maart af. Teun Verbeek, opgegroeid in Lottum en nu woonachtig Venray, is door de selectiecommissie als winnaar gekozen. Zijn ontwerp bestaat uit een portret van Willem-Alexander samengesteld uit selfies van inwoners van Horst aan de Maas. “Ik heb eerst de geschiedenis van het staatsieportret onderzocht”, vertelt de 26-jarige Verbeek. “Het viel mij daarbij onder andere op dat er vroeger veel symbolen in de portretten werden gebruikt. Ik vroeg me vervolgens af: waar wil de koning voor staan? Hoe ziet hij zijn koningschap anno nu? Volgens mij ziet hij zichzelf in dienst staan van de samenleving.” Reden voor Verbeek om selfies te gebruiken. “Er ontstaat een soort spanningsveld. Sta je verder van het portret af dan zie je duidelijk Willem-Alexander. Kom je dichtbij dan vervaagt dit en zie je juist de foto’s van de mensen beter.”

Inwoners van Horst aan de Maas kunnen vanaf nu hun selfie insturen naar de kunstenaar. Daar zijn verder geen voorwaarden aan verbonden zegt Verbeek. “Alles is welkom. De bedoeling is juist dat het een afspiegeling wordt van alle lagen van de bevolking.” Verbeek heeft minstens 804 selfies nodig, omdat het portret uit 804 pixels bestaat. De foto’s kunnen tot en met juni worden ingestuurd via www.teunverbeek.com

 Beeld: Teun Verbeek

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie