Murad Baker beste debater Dendron

19-4-2018 door: Redactie
De debatclub van het Dendroncollege kwam op dinsdag 17 april in de raadszaal van het gemeentehuis in Horst bij elkaar voor de debatwedstrijd Beste debater van het Dendron College. Hierin gingen ze het gesprek aan met een team van gemeenteraadsleden. Murad Baker (17) kwam als winnaar van het debat uit de bus.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De debatteerwedstrijd is georganiseerd naar aanleiding van het verkiezingsevenement dat enkele weken geleden op het Dendron College werd georganiseerd. “We willen leerlingen en de politiek met elkaar verbinden. Daarnaast is het voor de leerlingen een goede ervaring om te debatteren met de professionals”, aldus Nicole van Eeten, docente en begeleider van het debatteam. De wedstrijd was gegoten in de vorm van het televisieprogramma ‘Op weg naar het Lagerhuis’ waarin verschillende debatstructuren worden gebruikt. Tijdens de eerste ronde werd er gedebatteerd in een vast debat, waarin de verschillende partijen een aan hun toebedeeld standpunt innemen wat zij tien minuten lang blijven verdedigen. Ook het switchdebat kwam aan bod, waarin op onbekende tijdstippen de teams van standpunt moeten wisselen. De eerste ronde eindigde met een open debat waarin de deelnemers hun eigen standpunt aan mochten nemen. De tweede ronde had eveneens een vast en switch-debat, maar eindigde met een twee-op-tweedebat. Waar de leerlingen het in de eerste ronden opnamen tegen de gemeenteraadsleden, werden de teams gemixt in de tweede ronde.

De leerlingen droegen zelf de stellingen voor het debat aan. “We hebben gekeken naar actualiteiten die spelen in de gemeente,” vertelt Marloes Duijkers (17), lid van het debatteam. “We kwamen uit bij onderwerpen als een coffeeshop, megastallen en de verhouding tussen huur- en koopwoningen. Maar ook uitgaansgelegenheden voor jongeren en een verbod op energydrank trokken ons aan. Vervolgens hebben we samen met een aantal docenten deze actualiteiten omgezet tot stellingen. De uiteindelijke stellingen kregen we drie dagen van tevoren. Zo konden we ons voorbereiden op het debat.” Ook de politici kregen de stellingen drie dagen van te voren. Kay Thijsen, Essentie, licht toe: “Op vrijdag kregen wij de stellingen doorgestuurd. We hebben ter voorbereiding individueel naar de stellingen gekeken.”

De taak van gespreksleider werd ook vervult door de leerlingen van het debatteam. Marloes was gespreksleider bij de eerste ronde, Gohar Pogosian (17) vervulde deze functie in de tweede ronde. Voor juryleden Nicole van Eeten, burgemeester Ina Leppink-Schuitema en griffier Ruud Poels was het een moeilijke beslissing om een winnaar uit te kiezen. “We hebben gelet op inmenging en alertheid in het debat. Ook hebben we gekeken naar wie er scherp uit de hoek kwam en wie de aanval durfde te openen. Dat zagen we bij iedereen wel terugkomen”, vertelt de burgemeester. Uiteindelijk viel de keuze op Murad Baker. “Ik ben zeer blij met de winst, maar ik ben vooral trots op ons team, iedereen deed het goed vandaag”, aldus Murad.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie