Monument voor bemanning neergestorte bommenwerper

5-10-2017 door: Redactie
Aan het Bedelaarspad in Kronenberg wordt zaterdag 7 oktober een monument onthuld ter herinnering aan de Engelse bommenwerper die hier in oktober 1942 neerstortte. Het monument maakt deel uit van een nieuwe wandelroute door het dorp en de omgeving, genaamd Oorlogssporen in Kronenberg.

Op 2 oktober 1942 om 21.30 uur stortte een Engelse bommenwerper neer op een veld aan het Bedelaarspad in Kronenberg. Alle zeven de bemanningsleden kwamen hierbij om het leven. De gebeurtenis maakte destijds diepe indruk op de buurtbewoners en nog steeds zijn er mensen die het zich als de dag van gisteren kunnen herinneren. Een van die ooggetuigen is oud-Kronenberger Ad Philipsen. Zijn wens was dat er ooit nog eens een monument zou komen ter nagedachtenis aan de crash. ”En die wens sloot aan bij een van de uitkomsten uit ons Dorpsontwikkelingsplan (DOP)waar we in 2014 een update aan hebben gegeven”, licht Piet Selen, vice-voorzitter van de dorpsraad en lid van de werkgroep, toe. “In het DOP gaven inwoners aan dat zij graag meer aandacht in het dorp willen voor lokale geschiedenis. Het idee van Ad Philipsen paste hier precies in.” Beide heren belandden rond de tafel met Louk Severens, die jeeptours organiseert, en Jan Philipsen, neef van Ad.

Selen: “We wisten dat we een monument wilden en we wisten ook dat het geen doorsnee gedenkteken moest worden. We wilden iets bijzonders en passend in het landschap.” De werkgroep benaderde kunstenaar Ruud van der Beele uit Arcen die met het ontwerp van een granaathuls kwam. “De huls vormt als het ware een mantel waar je in kunt gaan staan. Je kijkt dan uit op de plek waar het toestel is neergekomen”, vertelt hij. “Kijk je omhoog, dan zie je door het vliegtuig heen de namen van de bemanningsleden staan.” Om de omgekomen soldaten te herinneren heeft Van der Beele van stukjes aluminium van het vliegtuig, die toentertijd door omwonenden zijn verzameld, zeven rozenblaadjes gemaakt.

Het monument voor de omgekomen bemanningsleden gaat deel uitmaken van de wandelroute Oorlogssporen in Kronenberg. Philipsen: “De route is er in twee varianten, één van 8 en één van 6 kilometer lang. Onderweg kom je lang acht plekken die een rol hebben gespeeld in de Tweede Wereldoorlog. De tocht begint bij de kerk, waar in november 1944 tijdens de razzia mannen zijn opgepakt en weggevoerd naar Duitsland, en voert daarna onder andere langs het onderduikerskamp Oranje Vrijstaat in de bossen van Kronenberg.” Om ervoor te zorgen dat de wandelroute ook toegankelijk is voor kinderen, is er een samenwerking gezocht met basisschool De Kroevert. Selen: “Samen met de Hogeschool Arnhem Nijmegen zijn er elementen in de wandeling opgenomen speciaal voor de jeugd, zoals een puzzel en een quiz. We hopen dat kinderen daardoor nog meer betrokken raken bij de geschiedenis van hun dorp.”

Het monument wordt op zaterdag 7 oktober onthuld, hier zijn ook nabestaanden van de bemanning bij. “De ceremonie begint stipt om 14.00 uur’, zegt Selen. “Mensen die hier bij willen zijn vragen we dus om op tijd aanwezig te zijn.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie