'Met dezelfde passie als vroeger, maar dan beter'

8-3-2018 door: Redactie
De Horster beatband Blitz viert dit jaar dat de band vijftig jaar geleden is ontstaan. Op zaterdag 17 maart komen ze om 20.30 uur weer bij elkaar voor een benefietconcert in De Lange in Horst. De opbrengst komt ten goede komt aan Stichting Vrienden Van Hospice D’n Doevenbos.
maskTop
'Met dezelfde passie als vroeger, maar dan beter'
maskBottom

De band bestaat uit Peter Hagens (66) op basgitaar, drummer Wiel Peeters (68) en de gitaristen Frans Speijcken (66) en Jos Hoebers (66). Alle vier nemen ze de zang voor hun

rekening, maar het is Jos die hier het voortouw in neemt. Daarnaast speelt Jos tegenwoordig ook keyboards in de band. Samen spelen ze beatmuziek, een genre dat erg populair was in de jaren 60 en veel bekendheid kreeg door bands als The Beatles en The Rolling Stones. “We zijn zelf opgegroeid in die tijd, we hadden net allemaal een instrument opgepakt en we zochten iets waarmee we op het podium konden staan. We waren toen allemaal net 16 jaar en dit was voor ons dé manier waarop we populair bij de meisjes konden worden”, grapt Jos.

De band was actief van 1967 tot 1969 en speelde covers van de eerder genoemde bands, aangevuld met materiaal van bijvoorbeeld The Who, Simon and Garfunkel, The Doors en The Eagles. Jos: “Dat was muziek die in die tijd leefde en daar waren we zelf ook helemaal gek van. Dus die wilden we zelf dan ook spelen.” Peter: “We speelden toen voornamelijk in de regio. Dan was het onze manager Mart Pouwels die op een brommertje de zalen afging om te vragen of we er voor twee consumptiebonnen mochten spelen. We zijn ooit wel eens via een talentenjacht in Den Bosch terecht gekomen, maar groter dan dat is het nooit geworden. Dat hoefde ook niet, we hadden plezier in wat we deden en dat was voor ons het belangrijkste.” Het bespelen van de instrumenten hebben ze zichzelf allemaal aangeleerd. “Dat kon toen ook moeilijk anders. We moesten liedjes opnemen op cassette en die telkens weer terugluisteren”, geeft Peter aan. “Ik weet nog dat ik vaak genoeg bij bands vooraan stond om op te schrijven wat de gitarist allemaal speelde”, voegt Jos hier aan toe. “De tijden zijn nu heel anders. Alles is terug te vinden op het internet.”

Vorig jaar was het vijftig jaar geleden dat de band is opgericht, wat voor Wiel de aanleiding was om de band weer bij elkaar te brengen voor een optreden. Door de jaren hebben ze contact met elkaar gehouden, dus was dat ook zo geregeld. “Hoewel het na 1970 stil werd wat betreft Blitz, 

kijken we nog altijd terug op een mooie tijd die bij ons allen in het geheugen gegrift staat. Door de jaren heen hebben we nog verschillende gelegenheden aan gegrepen om samen te spelen. In 1990 traden we op tijdens een Beatnight en in 1997 vierden we het dertigjarig bestaan van de band. Hier koppelden we toen als goede doel disco ’t Centrum aan. Met diezelfde insteek wilden we iets doen met het vijftigjarig bestaan. We hebben nooit iets verdiend aan de band en dat willen we graag zo houden”, vertelt Wiel.

Alle vier de mannen beamen dat de kwaliteit van de show een heel stuk beter zal zijn ten opzichte van de jaren 60. “Het niveau is een heel stuk hoger”, vertelt Jos, “maar we spelen nog altijd met hetzelfde plezier.” Peter: “De sfeer onderling is ook heel soepel en relaxed. We staan er ook heel anders in als dat we toen deden, wat mede komt door de ervaring die we nu hebben.” Hier voegt Frans aan toe: “We moeten het repertoire vaker oefenen, omdat dat het door de leeftijd niet meer zo gemakkelijk blijft hangen, dat wel.” Samen kijken ze uit naar een nostalgische avond, waarbij ze hopelijk veel fans van toen weer zullen zien. “We willen deze avond vooral mensen samenbrengen die in die tijd ook op dezelfde manier van deze muziek genoten. Een nostalgische avond, waarbij mensen zich uit die tijd ook weer zien. Voor ons is het belangrijkste dat we dan lekker muziek mogen maken en er volop gedanst en genoten wordt. We hopen dat mensen dan ook achteraf zullen zeggen dat de mensen die er niet bij waren echt iets gemist hebben”, aldus Jos.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie