'Máxima in Kronenberg'

19-5-2017 door: Redactie
De werkgroep EnergieKronenberg wil van Kronenberg het eerste energieneutrale dorp van Nederland maken. Doel is om niet alleen gezamenlijk energie te besparen, maar ook op te wekken. Met als gevolg Koninklijke goedkeuring.

Het is een mooie dag in 2030 en Kronenberg maakt zich op voor hoog bezoek. Koningin Máxima komt namelijk een kijkje nemen in de eerste energieneutrale kern van Nederland. Het lijkt een leuke toekomstdroom, maar als het aan de leden van EnergieKronenberg ligt, komt die wel uit. Maandagavond 15 mei presenteerden zij hun plannen in de Torrekoel aan zo’n vijftig geïnteresseerden. “Er zijn meer kernen waar de inwoners gezamenlijk energie besparen, zoals America, maar zover ik weet zijn wij de eerste die ook gezamenlijk energie willen gaan opwekken. Hoe, dat weten we nog niet, maar je zou kunnen denken aan het samen plaatsen van zonnepanelen of investeren in een windmolen”, geeft Piet Selen, één van de initiatiefnemers, aan. “We hopen er in elk geval een gezamenlijk doel van te gaan maken. Feynoord heeft er achttien jaar over gedaan om uiteindelijk kampioen te worden, dus dan mogen wij niet opgeven”, grapt hij. Tijdens de informatieavond laten de werkgroepleden onder meer zien welke energiebesparende maatregelen zij zelf al genomen hebben, variërend van een sedumdak (een dak met onder andere vetplantjes) tot het verwarmen van de woning met een pelletkachel.

De werkgroep werkt samen met Buurkracht en Zamen, een bedrijvencoöperatie uit Horst aan de Maas. Buurkacht is een initiatief van Enexis Groep. Zij wil hiermee buurten ondersteunen die gezamenlijk energie willen besparen. Selen: “Energie besparen is niet alleen belangrijk voor ons, we moeten ook kijken naar de generaties die na ons komen.” Op maandag 26 juni is er een tweede bijeenkomst van de werkgroep.

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie