Maria Passie in Tienray

17-5-2018 door: Redactie
In de kerk in Tienray wordt op zaterdag 26 mei de Maria Passie gespeeld. In deze nieuwe muziek-theatervoorstelling, die door heel Nederland toert, wordt het verhaal van The Passion vertelt vanuit het perspectief van Maria. De opbrengsten van de voorstelling gaan naar stichting Aquero. Nel Verheggen en Riek Paulus uit Lottum spelen mee in de Maria Passie.
maskTop
Maria Passie in Tienray
maskBottom

Stichting Aquero zamelt geld in voor mensen die graag een bedevaartreis willen maken naar bijvoorbeeld Lourdes, maar dit niet kunnen betalen. Om geld op te halen werden al vaker grote muziek-theaterprojecten opgezet. Het idee voor de Maria Passie ontstond al in 2015, vanuit de vrijwilligers van stichting. Het nieuwe concept vertelt het Passieverhaal vanuit het perspectief van Maria, de moeder van Jezus. “Iedereen kent het passieverhaal van Jezus”, legt Riek Paulus uit. “Maar over Maria weten veel mensen eigenlijk te weinig. En dat terwijl het in bedevaartsoorden als Lourdes eigenlijk allemaal om Maria draait.” Nel Verheggen vult aan: “Het is Maria die daar troost biedt, als een moeder en steun en toeverlaat voor iedereen.” Zo ging het balletje aan het rollen. Annemarie van Leen werd projectleider en Roel Verheggen, oorspronkelijk uit Lottum, maar inmiddels uit Boxmeer, schreef het script, gebaseerd op Bijbelteksten en proto-evangelieën. Ook de regie ligt in de handen van Roel. Riek: “Het is een oud verhaal, maar er zitten veel wereldse en actuele elementen in. Maria moest op een gegeven moment bijvoorbeeld vluchten naar Egypte: ook nu hebben we te maken met vluchtelingen. Ook de jonge vrouw die zwanger raakt en zorgen heeft over haar zoon zijn herkenbare dingen.” Tijdens het stuk worden tekst en muziek afgewisseld. Dirigent is Margje Vleck en Nick Zwart verzorgt de muziek. “Er is niet met oude, Bijbelse liedjes gewerkt, maar juist gekozen voor moderne muziek. We zingen bijvoorbeeld ‘Unwritten’ van Natasha Bedingfield, ‘I won’t give up’ van Jason Mraz en ‘Ken je mij’ van Trijntje  In het voorjaar van 2016 vonden er audities plaats. Eén maand daarna begonnen de eerste repetities. “Eerst was dat nog wel wat vreemd”, zegt Riek. “De groep bestaat uit dertig mensen, afkomstig uit alle delen van Nederland. De meeste mensen waren vreemden voor elkaar. Maar nu is de groep heel hecht en genieten we ontzettend van wat we mogen doen.” Inmiddels heeft de groep de voorstelling al meerdere malen op mogen voeren in kerken in heel Nederland.
“We hebben in Enschede gestaan, in Rotterdam en zelfs in Friesland. In iedere provincie hebben we minstens één uitvoering. En de reacties zijn ontzettend goed. De mensen vinden het heel mooi en zijn echt onder de indruk. Op zaterdag 26 mei staat de Maria Passie in de kerk van Tienray. “Wij vinden dat heel bijzonder, wan Tienray is van vroeger uit ‘Klein Lourdes’, ook een bedevaartsoord”, zegt Riek. “Ik ben daar vroeger tijdens Maria Hemelvaart op 15 augustus vaak te voet heen gegaan met mijn familie”, vertelt Nel. Ze voegt lachend toe: “Nu we weten dat de Maria Passie daar wordt opgevoerd, willen we er alles aan doen om de kerk te vullen.” De voorstelling in Tienray begint om 20.00 uur en duurt tot ongeveer 21.30 uur. Meer informatie is te vinden op www.demariapassie.nl

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie