'Voelt als een lot uit de loterij'

7-12-2017 door: Redactie
Ina Leppink- Schuitema heeft haar eerste werkdag als waarnemend burgemeester van Horst aan de Maas er alweer opzitten. Vol enthousiasme én meteen met een volle agenda begint ze aan haar taak. Ze volgt Kees van Rooij op die nu burgemeester van Meierijstad is.
maskTop
'Voelt als een lot uit de loterij'
maskBottom

Het kan snel gaan. Dinsdag 28 november werd Ina Leppink- Schuitema benaderd met de vraag of zij waarnemend burgmeester van Horst aan de Maas wilde worden en een week later kan ze al aan de slag. Lang hoefde ze dan ook niet na te denken toen gouverneur Theo Bovens haar benaderde.

“Ik ben van 2001 tot 2005 wethouder geweest van gemeente Venlo en had onder meer toerisme in mijn portefeuille. Dat betekende dat ik ook regelmatig contact had met de andere gemeenten. Horst aan de Maas was voor mij bekend terrein. Ik vind het een prachtige gemeente en het voelt voor mij als een lot uit de loterij dat ik hier aan de slag mag.”

Leppink- Schuitema was van 2005 tot 2017 burgemeester van gemeente Montferland in Gelderland. “Ik besloot niet voor een derde termijn te gaan. Ik ben nu 64 en dat zou betekenen dat ik tot mijn 70e door zou gaan en dat wilde ik niet. Het burgemeesterschap is een mooi ambt, maar ook zwaar werk. Het is dankbaar werk, je ­ontmoet allerlei mensen, maakt mooie maar ook moeilijke momenten mee. Burgemeester ben je 24 uur per dag. Nadat ik gestopt ben in Montferland heb ik me beschikbaar gesteld voor het waarnemersschap. Komt er ergens een post vrij dan gaat de commissaris van de Koning of in dit geval de gouverneur na welke kandidaten er geschikt zouden zijn.”

Nadat zij door gouverneur Bovens was benaderd volgde er een gesprek met de fractievoorzitters van de gemeenteraad. “Het is namelijk wel belangrijk of de gemeente bij jou past én jij bij de gemeente.” De raad ging unaniem akkoord met de voordracht en maandag 4 december werd Leppink officieel beëdigd. Zij krijgt de volledige portefeuille van haar voorganger Kees van Rooij onder haar hoede.

De 64-jarige Leppink woont in Velden. Ze is getrouwd, heeft twee zoons, één dochter en drie kleinkinderen. “Ze zijn mijn grootste fans”, lacht ze, “met mijn man voorop.” Naar alle waarschijnlijkheid gaat Ina Leppink één jaar het ambt van burgemeester waarnemen tot aan de komst van een nieuwe benoemde burgemeester in het begin van 2019. “Ik weet dat het maar voor een bepaalde tijd is, maar dat wil niet zeggen dat ik alleen maar ‘op de winkel ga passen’. Ik wil de projecten die lopen verder vooruit helpen en er ook echt zijn. Ik ben warm ontvangen in Horst aan de Maas, ik voelde me meteen welkom. Ik vind het een hele eer om dit te mogen doen en begin er vol enthousiasme aan.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie