Lijsttrekkers De Twister in debat

14-3-2017 door: Redactie
Op basisschool De Twister in Horst vond dinsdagmiddag 14 maart een lijsttrekkersdebat plaats. Niet tussen Rutte, Pechtold en Wilders, maar tussen de leiders van de leerlingenpartijen.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

De leerlingen van basisschool De Twister werken momenteel met het thema ’macht en regels’. Voor de schoolverlaters staat dat thema in het teken van de verkiezingen. De leerlingen van groep 8 hebben partijen gevormd, verkiezingsprogramma’s geschreven en gingen dinsdagmiddag met elkaar in debat. Doel: zoveel mogelijk stemmen winnen. In totaal elf partijen deden mee aan de Twisterverkiezing. De partijen hebben namen als SLD (Super Luie Dag), VIC (Vrijheid In Creativiteit) en PED (Partij van de Experimentele Dag). Er stond voor de kandidaten heel wat op het spel: de winnende partij mag namelijk de schoolverlatersdag organiseren. De BBS (Binnen Bal Sport) is de grootste partij met 21 leden, KDZV (Kinderen Die Zich Vermaken) en PED zijn beide een eenmansfractie. In hun verkiezingsprogramma’s hebben de fracties hun ideeën voor de schoolverlatersdag opgenomen. Wat daarbij opvalt is dat de meeste kiezen voor een sportieve dag met veel sport en spel. Behalve de SLD dan. Die willen een, zoals de naam al zegt, superluie dag omdat ze dat volgens hen verdienen.

Tijdens het debat gingen de kinderen met elkaar in discussie over stellingen als ‘elk kind in groep 8 moet een bijdrage doen in de kosten voor de dag’ en ‘onze partij kan voor iedereen leuke dag organiseren’.Daarbij ging het er niet zo hard aan toe zoals dat soms het geval is bij de debatten van de landelijke politieke partijen. De leerlingen luisterden naar elkaar en lieten elkaar uitspreken. Ook waren ze over het algemeen eensgezind met elkaar. Als hun partij zou winnen, maar niet de juiste minister-president kan leveren dan zouden ze die positie zonder morren overdragen aan een ander. Het was hen duidelijk dat je, als je wilt regeren, compromissen moet sluiten en samenwerkingen moet aangaan met andere partijen. Zouden ze boos worden als hun fractie niet de winst ging behalen, vroeg Stef van de GSP (Gezamenlijke Spellen Partij) aan zijn medefractieleiders? Nee hoor, zei Julia namens de DAD (De Algemene Dag). “Als mijn partij niet wint, dan is dat zo.” “Ik ben blij voor wie er dan wel wint”, antwoordde Rianne van VIC diplomatiek. Want ­uiteindelijk is het maar een spelletje, vonden de leerlingen. “Zou premier Rutte dat ’s avonds ook wel eens tegen zichzelf zeggen?” grapte juffrouw Hilde. Zij had ten slotte nog een advies voor de stemmers: “Stem op de partij die het beste bij jou past. Volg je hart.”

Op woensdag 15 maart mochten de leerlingen en leerkrachten hun stem uitbrengen. Op donderdag 16 maart wordt de uitslag bekendgemaakt.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie