'Lezen is een belangrijk deel van opvoeden'

26-7-2018 door: Redactie
Van de inwoners uit Horst aan de Maas laat 23 procent weten bereid te zijn meer abonnementsgeld te betalen om de bibliotheek in stand te houden. Een ruime 36 procent is het daar mee oneens en 31 procent blijft neutraal. Dat blijkt uit onderzoek van TipHorstaandeMaas.nl

BiblioNu heeft te kennen gegeven te kampen met oplopende tekorten in haar financiële administratie. Een idee om dit aan te pakken zou kunnen zijn door meer abonnementsgeld te laten betalen.In totaal geeft 23 procent van de inwoners aan hiertoe bereid te zijn. Reden is vooral dat ze de bibliotheek absoluut niet kunnen missen. Er werd voorgesteld om de jeugdleden een klein bedrag te laten betalen. “Als alle jeugdleden een klein bedrag betalen, zijn we misschien al een heel eind”, is een reactie. De mensen die het niet met de stelling eens zijn, zijn vooral van mening dat het verhogen van abonnementsgeld niets oplost. “Mensen hebbe een e-reader waardoor er steeds minder gebruik wordt gemaakt van de bibliotheek”, is één van de geluiden. Daarnaast zijn veel mensen geen lid meer van de bibliotheek en vinden ze het niet meer van deze tijd.

Ook vroeg TipHorstaandeMaas of de inwoners van Horst aan de Maas de gemeente moreel verplicht vinden om de bibliotheek financieel te ondersteunen. Van de respondenten was 54 procent het hier mee eens. De reacties zijn: “Zien lezen doet lezen; de bieb moet blijven ook al maakt niet iedereen er gebruik van. De bieb is essentieel voor het gemiddelde opleidingsniveau.” En “Lezen is een belangrijk deel van opvoeden, dat mag de gemeente zeker aanmoedigen.” Van de inwoners is 22 procent het oneens met deze stelling. Zij vinden dat de gemeente niet de morele plicht heeft om dit probleem op te lossen. “Als de bibliotheek geen werkend businessmodel heeft dan is het niet aan de burger om hiervoor op te draaien”, vertelt een persoon.

Daarnaast had 24 procent van de respondenten ‘de gouden tip’ voor de bibliotheek. Een aantal van deze tips zijn: culturele bijeenkomsten organiseren, goedkopere huisvesting en met vrijwilligers gaan werken.

TipHorstaandeMaas is een samenwerkingsverband tussen HALLO Horst aan de Maas en TopOnderzoek. Voor meer resultaten of aanmelden voor de volgende enquête,
kijk op www.tiphorstaandemaas.nl

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie