Lanspunten niet zo oud

31-7-2013 door: Redactie
Deze krant berichtte begin dit jaar over de lanspunten die gevonden waren in de Loevestraat in Horst. Volgens archeoloog Xavier van Dijk zouden deze gemaakt zijn tussen 1400 en 1600. Horstenaar Mart van Issum volgde zijn gevoel en kan nu met een gerust hart beweren dat de punten afkomstig zijn uit de twintigste eeuw.
maskTop
Lanspunten niet zo oud
maskBottom

Xavier van Dijk presenteerde in januari nog met trots één van de drie lanspunten die werden gevonden in de tuin van een woning aan de Loevestraat. Archeologen stonden voor een raadsel: waarom werden er drie punten gevonden op dezelfde locatie? En waarom waren ze nog intact? Van Dijk wijdde uit over het mogelijke bestaan van een smidse aan de Loevestraat in de middeleeuwen.

Mart van Issum uit Horst heeft een passie voor geschiedenis en wapens en is ijzerwerker. “Ik liep rond met gewetenswroeging”, zegt hij. “Ik betwijfelde de authenticiteit van de punten vanaf de eerste keer dat ik ze zag. Ze zijn te gaaf, te gelijk en hebben een ronde buis. Dit in tegenstelling tot de punt die langer geleden gevonden is bij de kasteelruïne, die taps toeloopt. Ik heb mijn twijfels nooit onder tafels en stoelen gestoken.” Van Issum wist dat er een brandweerkazerne lag in het gebied en ging uit van het idee dat de punten in de vorige eeuw gereedschap van de brandweer konden zijn geweest. Hij ging in het boek Oud Horst in het Nieuws op zoek naar informatie over de kazerne, waar hij stuitte op een foto van de toneelgroep in Hegelsom, die in 1952 het bijbelspel De man van Karioth opvoerde.

Van Issum wist niet wat hij zag, toen hij de meest linkse en de meest rechtse acteur met lansen in hun hand aantrof. “Ik wist bijna zeker dat dit de twee meest recent gevonden punten in Horst waren”, zegt hij.

Van hieruit begon de zoektocht van Van Issum, waarin hij contact zocht met alle 21 genoemde toneelspelers. “Slechts twee waren er nog in leven, waarvan me er één niet verder kon helpen. Uiteindelijk kwam ik terecht bij Mien Hoeijmakers-Haegens, die nu ver in de tachtig is. Zij wist mij veel te vertellen en had de originele foto van het toneelgezelschap, waarop met behulp van een loep de gelijkenis met de gevonden lanspunten wel erg groot is.” Nog aannemelijker wordt het idee van Van Issum doordat Cor Koster, één van de toneelspelers, de schoonzoon van een brandweerman was. Van Issum gaat ervan uit dat de brandweer hem de punten in bruikleen gaf.

De smid van de punten, die deze in middeleeuwse stijl heeft geprobeerd te maken, was waarschijnlijk Verbruggen uit Horst. Hij was een smid die ook bij de brandweer was en had de smederij van zijn vader overgenomen. “De kers op de taart kreeg ik vanmorgen, toen ik vernam dat de foto van het toneelgezelschap ook in het boek over de brandweerkazerne staat.” En daarmee komt de zoektocht tot een einde.

Van Issum concludeert dat de punten op zijn vroegst rond 1900 gemaakt kunnen zijn. Archeoloog Xavier van Dijk beseft dat hij met zijn schatting fout zat. “Ik voel me niet aangevallen”, zegt hij. “Ik ben blij dat er mensen zoals Mart zijn. Hij heeft het opgepakt en weet meer van ijzer dan ik. Het verhaal is nu rond en dat beantwoordt een hele hoop vragen.”

Tip of mail de redactie Druk dit artikel af
Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie