'Plannen Kloosterhof zijn een 6 waard'

2-2-2017 door: Redactie
De kwalificatie ‘blokkendoos’ viel regelmatig tijdens de vergadering van de commissie Ruimte van gemeente Horst aan de Maas van woensdag 25 januari. Het nieuwe ontwerp voor het Kloosterhof in Horst werd niet door alle politieke partijen met goedkeuring ontvangen.

Gemeente Horst aan de Maas verleende onlangs de omgevingsvergunning voor de verbouwing van winkelcentrum Kloosterhof in Horst. De commissie Ruimte oordeelde niet al te mild over de aangepaste tekeningen. Vooral CDA en D66 waren van mening dat het nieuwe Kloosterhof straks niet past bij de rest van het straatbeeld. Het plan ontlokte van D66-lid Henk Kemperman de opmerking dat het leek alsof de architect zijn dochter met blokken had laten spelen en dat als uitgangspunt voor zijn tekening had genomen. Dat leverde hem een berisping van Bram Hendrix van Essentie op, met het verzoek de discussie wel op niveau te houden. Volgens CDA-er Henk Weijs hoorde hij ook vanuit de bevolking negatieve geluiden over de plannen, onder meer op sociale media. Wethouder Paul Driessen reageerde daarop door te zeggen dat hij deze geluiden niet kent en dat hij niet de sociale media gaat peilen op de mening van anderen.

Niet alleen de aangepaste plannen riepen vragen op. Ook het feit dat de omgevingsvergunning al is verleend, voordat de gemeenteraad de nieuwe plannen kon bespreken, zorgde voor gefronste wenkbrauwen. Wethouder Driessen zag daar echter geen probleem in. “De plannen zijn aan de kaders die eerder door de gemeenteraad zijn opgesteld, getoetst en voldoen aan de eisen.” De bevoegdheid ligt in dit geval bij het college. Hij gaf aan dat het college de plannen graag snel afgerond wil zien. “Het gaat echter om een beeldbepalend, majeur project. Wat zijn twee maanden extra dan?”, vroeg Weijs zich af. “Ik zeg niet dat we voor iets anders gekozen zouden hebben, maar bij zulke projecten worden we graag aan de voorkant geïnformeerd.” Zijn partijgenoot Marcel Beelen voegde toe: “We hebben eerder een bepaalde ambitie uitgesproken voor het centrum. Het plan voldoet misschien wel aan de kaders, maar past het ook binnen de beeldkwaliteit? Het is nu een 6 waard en geen 8. Wij hadden graag de alternatieven gezien.” “Als je vanuit het gemeentehuis kijkt, lijken de schetsen inderdaad de harmonie te verstoren”, merkte Jan Wijnen van de PvdA op. “Maar als je vanaf de andere kant kijkt dan past het juist wel. Het is een aardig plan dat inderdaad een zesje waard is, maar het is het hoogst haalbare.” Bart Cox van de SP liet weten dat hij wel van blokkendozen houdt. “Want ik ben fan van kubisme.”

Bewoners van de Hoofdstraat gaven tijdens de commissievergadering aan zich zorgen te maken over de vermindering van licht in hun tuinen en woningen, als gevolg van de verbouwing van Kloosterhof. Ook riepen zij op goed te kijken naar voldoende brandpreventiemaatregelen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie