'Klaar is Kees'

7-12-2017 door: Redactie
Kees van Rooij is vrijdagmiddag 1 december officieel ontslagen als burgemeester van Horst aan de Maas in een bijzondere raadsvergadering. Na twaalf jaar in functie te hebben gezeten als burgemeester van Horst aan de Maas, startte hij woensdag 6 december als burgemeester van Meierijstad. In de bijzondere raadsvergadering werd hij door verschillende collega’s toegesproken.
maskTop
'Klaar is Kees'
maskBottom

De ambtsketen die door Van Rooij werd gedragen, is op 1 december officieel overgedragen aan Eric Beurskens. Beurskens is plaatsvervangend voorzitter van de gemeenteraad. Van Rooij gaat per 6 december aan de slag in Meierijstad. De toekomstige collega’s van Van Rooij waren ook aanwezig bij de bijzondere raadsvergadering. De plaatsvervanger van Van Rooij is nog niet bekend. In de tussentijd gaat Ina Leppink-Schuitema aan de slag als waarnemend burgemeester.

Beurskens was de eerste die Van Rooij toesprak na zijn ontslag. Beurskens begon met de woorden: “Klaar is Kees.” Hij sprak veelal vol lof over Van Rooij. Daarbij benoemde hij onder andere de verbindende kwaliteiten van de oud-burgemeester en haalde hij het voorval aan van de Paardenmarkt in Lottum, waarbij er een inwoner omkwam. Dit was een zeer trieste tijd waarin Van Rooij zijn rol als burgemeester goed oppakte volgens Beurskens. Een kritische kanttekening vanuit Beurskens was het voorzitterschap. Zo zou Van Rooij weinig ruimte geven voor debat. Aan het eind van de toespraak van Beurskens werd Van Rooij als ereburger benoemd.

Wethouder Bob Vostermans benoemde de bijzondere raadsvergadering als een verdrietig, maar ook mooi moment. Hij gaf aan het verdrietig te vinden omdat ze naar twaalf jaar afscheid nemen, maar het mooi te vinden omdat dit met een opgeheven hoofd gebeurt. Namens het huidige College van B&W en de voorgaande leden, bedankte hij Van Rooij. Vostermans noemde Van Rooij als burgervader die altijd bedachtzaam en vrolijk is. Als voorbeeld noemde hij de sleuteloverdracht van 2015 in de Mèrthal waar Van Rooij letterlijk op handen werd gedragen door De Turftreiers. Na de toespraak van Vostermans kreeg Van Rooij met zijn vrouw een afscheidscadeau overhandigd. Ze hebben dit afscheidscadeau zelf uitgekozen, het gaat om twee sculpturen van Carla Rovers. Vervolgens werd er een videotoespraak van staatssecretaris Raymond Knops getoond. De toespraak was via video omdat Knops met het koningspaar op staatsbezoek was. Daarna sprak de burgemeester van Venlo, Antoin Scholten, Van Rooij toe met een persoonlijke slideshow.

De laatste spreker van de bijzondere raadsvergadering was Kees van Rooij zelf. Hij gaf aan ontroerd te zijn over het feit hoe er op zijn afscheid wordt gereageerd. In zijn toespraak haalde Van Rooij de tekst van Rowwen Hèze aan: “Beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad.” Van Rooij liet weten dat de droom van elke Limburgse burgemeester voor hem is uitgekomen, namelijk het winnen van het Limburgs Vastelaovesleedjes Konkoer en Oud Limburgs Schuttersfeest. Kees van Rooij: “Als je deze evenementen hebt gewonnen, dan hoor je bij de groten.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie