Kasteelse Bossen klaar voor Menwedstrijden

9-4-2015 door: Redactie
Het ruiterterrein van de Kasteelse Bossen in Horst vormt van vrijdag 17 tot en met zondag 19 april wederom het toneel van de 31e Internationale Menwedstrijden. Ruim 250 deelnemers, afkomstig uit zeventien landen en vier continenten, gaan met ruim zevenhonderd paarden de strijd met elkaar aan.

De Menwedstrijden in Horst staan bekend als de grootste wedstrijden ter wereld wat betreft het aantal deelnemers. Daarnaast zijn diverse topmenners uit de wereld aanwezig tijdens deze wedstrijden. Onder andere Riny Rutjes, Carlo Vermeulen, Harrie Verstappen, Gerard Leyten en de Duitse Georg von Stein komen uit bij de wedstrijden in de 2-span en Australiër Boyd Excell en IJsbrand Chardon nemen het tegen elkaar op in de 4-span. Bij de Para Mennen Trophy, de wedstrijden voor rijders met een fysieke handicap, zijn de ogen gericht op Jacques Poppen.

Voor bezoekers zijn er ook diverse demonstraties. “Deze demonstraties hebben soms betrekking op paarden en soms op het algemene vermaak”, zegt Jan van Schaik van de organisatie. “Een doencoach laat bijvoorbeeld zien hoe paarden reageren op houding en stemming van geleiders, maar er is ook een roofvogelshow en kinderen kunnen schatgraven. Het is een uitgebreid en uiteenlopend programma.”

Het organiseren van de Internationale Menwedstrijden vergt aanpassingen aan het terrein van de Kasteelse Bossen. In tien dagen tijd vindt er een metamorfose plaats. Er worden palen in de grond gepoot, balken tussen de palen geknoopt en hindernissen geplaatst, zoals de waterhindernis. Niet alleen voor de deelnemers, maar ook voor de toeschouwers wordt er een en ander aangepast, zoals het aanleggen van een parkeerterrein en het plaatsen van verkeersborden. “De eerste opbouwwerkzaamheden zijn afgelopen dinsdag 7 april van start gegaan. Vanaf maandag 13 april komen de eerste stallingstenten. Dan wordt alles om het evenement heen opgebouwd”, laat Van Schaik weten.

Tijdens het evenement zijn er meer dan tweehonderd vrijwilligers aanwezig als bijvoorbeeld jury, starter, cateringmedewerker of parkeercontroleur. Van Schaik zegt niet veel moeite te hebben gehad met het werven van de vrijwilligers. “Het merendeel van de vrijwilligers komt van paardensportverenigingen uit de buurt, zoals Grubbenvorst en Sevenum. Juryleden komen voornamelijk op uitnodiging van de KNHS (Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond). Met behulp van onze sponsoren kunnen wij deze vrijwilligers laten overnachten in deze regio. Ook uit andere landen worden vrijwilligers aangetrokken, waarschijnlijk omdat wij de enige internationale wedstrijd zijn in Limburg en een goede internationale bezetting hebben. Het is een populair evenement waar mensen graag bij willen zijn. We kunnen uit ervaring spreken dat een grote groep vrijwilligers, met goed of slecht weer, enthousiast aan het werk gaat.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie