Kasteelru´ne krijgt beweegbox

13-4-2017 door: Redactie
De kasteelru´ne in Horst wordt de komende jaren flink onder handen genomen. Stichting Kasteel Huys Ter Horst is bezig met plannen om een beweegbox, een interactieve sportruimte waarvan de muren en vloer bestaan uit videoschermen, te realiseren. Ook wil zij de toren weer opmetselen en deze en de nieuwe beweegbox voorzien van zogenaamde Ĺgroene wandenĺ.
maskTop
Kasteelru´ne krijgt beweegbox
maskBottom

De kasteelruïne in Horst heeft de afgelopen tien jaar een flinke ­metamorfose gekregen. Oud metselwerk is gerepareerd, er is een welkomspoort en uitkijktoren gekomen en delen van het kasteel zoals de ridderzaal, het gevanghuis en de kelders zijn gerestaureerd zodat deze gebruikt kunnen worden voor onder andere exposities, vergaderingen of trouwerijen. Wout Hermans, voorzitter van de werkgroep die zich bezighoudt met de vernieuwingen op het terrein: “De kasteelruïne bestaat uit verschillende lagen die soms wel tot 800 jaar terug in de tijd gaan. Door de jaren heen is het kasteel altijd veranderd, vroeger al toen het bijvoorbeeld van armere families overging op rijkere families en nu nog steeds. In die traditie past de nieuwe laag die we willen bouwen heel goed.”

Die nieuwe laag bestaat uit een kubus waar ruimte voor interactief sport en spel in komt. De wanden van de beweegbox bestaan uit videoschermen en op de vloer kunnen beelden worden geprojecteerd. Zo kan de ruimte op allerlei sportieve manieren gebruikt worden. “Denk aan tennisspelen tegen je favoriete tennisheld en voor jongeren kinderen kun je er ook allerlei leuks mee verzinnen. Zo ­kunnen we kinderen motiveren om meer te bewegen”, aldus Jos Jenniskens, voorzitter van Stichting Kasteel Huys Ter Horst.

De beweegbox kan volgens de mannen een belangrijke functie binnen Afslag 10 krijgen. Hermans: “We ­voegen iets toe wat er nog niet was in de sportzone. Zo willen we uiteindelijk het hart van het hele gebied daar en een echte landmark in de omgeving worden.”

Het idee werd bedacht door de architect die de stichting heeft ingeschakeld om de ruïne te verfraaien. Behalve de nieuwe kubus staan er nog meer veranderingen op het programma. Zo wordt onder andere de stalen uitkijktoren verwijderd en wordt de toren weer opgetrokken in baksteen. De nieuwe muren van de beweegbox en een gedeelte van de toren bestaan uit groene wanden, gemaakt van geïntegreerde bakken met daarin planten. “De burcht moet een romantische uitstraling krijgen”, aldus Hermans.

Op dit moment in de stichting bezig met het rondkrijgen van de financiering. Daarvoor is zij onder andere in gesprek met Stichting Monumentenzorg en verschillende overheden en fondsen. Jenniskens: “We hebben onze plannen onder andere al gepresenteerd bij het rijk, de provincie en het college en verschillende raadsleden van gemeente Horst aan de Maas. Iedereen is enthousiast.” Daarnaast wordt er op dit moment gesproken met mogelijke gebruikers van de nieuwe beweegbox. Hoe de organisatiestructuur en de exploitatie er uit gaat zien is nog niet duidelijk. “Waarschijnlijk wordt de organisatie op langere termijn op zijn minst gedeeltelijk commercieel en gerund door professionals”, aldus Hermans. De stichting verwacht dit jaar nog bezig te zijn met het uitwerken van de plannen. En hoopt in de loop van 2018 of 2019 te kunnen beginnen met de bouw. Jenniskens: “Het zou prachtig zijn als we in 2019 klaar zijn, in het jaar dat Horst 800 jaar bestaat.”

Om woensdag 19 april organiseert de stichting een informatieavond waar zij haar nieuwe plannen uitlegt aan iedereen die daarin geïnteresseerd is. Deze bijeenkomst vindt plaats in Kasteel Huys ter Horst om 20.00 uur.

Disclaimer | Copyrightę 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie