'KamiŽl van de PiŽl' geopend

24-10-2015 door: Redactie
Het doel van Stichting Cultureel Erfgoed Zwarte Plak (CEZP) is om het culturele erfgoed van de Zwarte Plak onder de aandacht te brengen. De stichting opende zaterdag 24 oktober officieel een drietal projecten en onthulde daarbij het nieuwe kunstwerk van Ruud van der Beele, genaamd ĎKamiŽl van de PiŽlí.
fotoMasker
Vorige foto
Vorige foto

Stichting CEZP bestaat uit vier afzonderlijke clubs die in eerste instantie apart iets wilden realiseren. Stichting KnopenLopen Sevenum wilde de Zuringspeel onder de aandacht brengen, Groengroep Sevenum de Zwarte Plakheide en Dorpsraad America en Fanclub Rowwen Hèze de laatste plek van Christiaan Hesen, naamgever van de band Rowwen Hèze. Het achterliggende doel was echter bij alle vier de clubs hetzelfde, namelijk het culturele erfgoed van de Zwarte Plak bewaren. Zij kwamen elkaar tegen toen er een fietspad bij de Zwarte Plak aangelegd ging worden. Jan Philipsen, voorzitter van Stichting CEZP lichtte dit toe tijdens de officiële opening.

Om het verhaal van de Zwarte Plak te vertellen, schakelde de stichting de hulp van kunstenaar Ruud van der Beele in. Ruud van der Beele werd geïnspireerd door zowel het verhaal van de Zwarte Plakheide, als door het verhaal van een eenzame boom midden in de grote heide.

“Vroeger stond in dit gebied een eenzame boom. Deze boom had het silhouet van een kameel en werd daarom de ‘kamelenboom’ genoemd. Dit stond ook als onderschrift bij foto’s uit die tijd”, vertelt Jan Philipsen. “Van der Beele vertaalde de vorm van de Zwarte Plakheide, een parabole zandduin, en het verhaal over de ‘kamelenboom’ in een kunstwerk. Het kunstwerk heeft de contouren van een kameel en is daarnaast een grote trap in de vorm van een parabool, die uitzicht geeft over het gehele gebied.”

Na de inleiding van Philipsen maakte kunstenaar Van der Beele een deel van het silhouet van de kameel duidelijker zichtbaar aan de hand van touwen die aan het kunstwerk verbonden werden. Vervolgens sprak gedeputeerde van provincie Limburg, Patrick van den Broeck, de aanwezigen toe. Hij benadrukte de rode draad van de projecten: “Om te behouden, moet je veranderen, en dat kan alleen wanneer mensen samenwerken.” Ook burgemeester Kees van Rooij was aanwezig en onderstreepte in zijn toespraak de positieve resultaten van de stichting voor de Zwarte Plak.

In het tweede deel van de onthulling werd het silhouet van de kameel volledig zichtbaar gemaakt. Dit betekende ook de officiële opening van de ‘Kamiël van de Piël’. Philipsen lichtte kort de toekomstplannen van de stichting toe. “Stichting CEZP gaat in de toekomst de puntje op de spreekwoordelijke ‘i’ zetten. Het project wordt uitgebouwd en fraaier gemaakt.” Tot slot bedankte Philipsen alle sponsoren en vrijwilligers, die samen duizenden uren werk aan het project hebben besteed. Als afsluiting van de officiële opening werd voor het eerst het nieuwe liedje van Rowwen Hèze ten gehore gebracht. Het lied, dat pas vanaf 30 oktober uitkomt, gaat over de ‘kameel van de Peel’. Alle aanwezigen mochten tot slot de trap van de ‘Kamiël van de Piël’ beklimmen.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie