Joep’s Kapel genomineerd voor Jo Erens Priès

10-8-2017 door: Redactie
Joep van Wegberg van Joep’s Kapel uit Horst is genomineerd voor de Limburgse Jo Erens Priès. Hij gaat de strijd aan met Linda Zijlmans, Baroesjko en De Franse Slaag. De singer-songwriter schrijft sinds anderhalf jaar liedjes in het dialect en dat is Stichting Nach van ’t Limburgse Leed opgevallen. De organisatie maakte op donderdag 3 augustus de nominaties voor de jaarlijkse prijs bekend.
maskTop
Joep’s Kapel genomineerd voor Jo Erens Priès
maskBottom

Het project van de Horster singer-songwriter werd door de organisatie uitgekozen omdat Joep volgens hen “zijn persoonlijke levensovertuiging [onderzocht] en deze wist te vertalen in kleine, prachtige dialectliedjes die gaan over alledaagse onderwerpen. Joep’s Kapel werd gepresenteerd als een nieuwe religie, maar dan wel eentje met een glimlach en een knipoog. En dat is iets waar heel wat geloven nog iets van kunnen leren.” Vorig jaar trad Joep met dit project op tijdens de Nach: in de Joriskerk werden zijn liedjes positief ontvangen, stelt de organisatie. Dit voorjaar verscheen zijn album.

“Natuurlijk vind ik het echt tof dat ik hiervoor benaderd ben, mijn ego voelt zich wel een beetje gestreeld”, laat de muzikant desgevraagd weten. “Gaaf ook dat ze iemand uit Horst hebben genomineerd, naar mijn weten zijn er niet veel Noord-Limburgse artiesten, behalve dan uit Venlo, voor deze prijs in aanmerking gekomen.”

Geen concurrenten maar medemuzikanten

Hij vindt de nominatie erg leuk, maar heeft geen idee of hij écht kans maakt op de winst. “Mijn verwachtingen zijn nogal verschillend, de verscheidenheid van ‘winnende’ artiesten is zo groot dat ik niet helemaal begrijp waar zo’n jury nu daadwerkelijk op uit is. Ik zie echt heel toffe namen op de lijst van voorgaande jaren, maar ook artiesten namen waar ik mezelf niet zo aan verbonden voel.” Hij ziet de andere genomineerden ook niet direct als concurrenten. “Meer als medemuzikant. We zijn met z’n vieren geselecteerd en dat is al tof, punt.”

Joep van Wegberg maakt kans om de opvolger te worden van Marleen Rutten, Jo Erens Priès-winnares in 2016. Maar ook van Ton Engels, Frans Pollux en Peter Beeker bijvoorbeeld. “Dat zijn voor mij namen in het Limburgse waar ik heel veel respect voor heb.”

Als ik uit het hart spreek, gaat dialectmodus aan

De Jo Erens Priès is in het leven geroepen om muzikanten aan te moedigen het dialect ook de komende jaren als inspiratie te gebruiken. De prijs is vernoemd naar troubadour Jochem Aeres (Jo Erens), die volgens de organisatie daar een voorbeeld voor was. “Muziek zie ik als taal van het hart, als ik vanuit mijn hart spreek, boos ben of extreem blij, schakelt mijn dialectmodus aan”, legt Joep uit over de keuze om dialect te gaan zingen. “En sinds anderhalf jaar schrijven in het dialect merk ik dat dit mij ergens thuisbrengt. Het voelt gewoon anders, niet makkelijk te beschrijven. De meeste mensen weten het niet, maar mijn thuisdialect heeft sterk het karakter van het Roermonds dialect. Roermond, daar komt mijn moeder vandaan. Mijn vader daarin tegen is in Horst opgegroeid maar sprak eveneens zuidelijker Limburgs met zijn ouders en ook met ons, mijn zussen en ik. Gek genoeg ben ik veel bewuster van mijn dialectgebruik dan voorheen. Wellicht hierdoor klinkt mijn dialect meer Horsters dan voorheen.”

De dialectprijs wordt tijdens de Nach van ’t Limburgse Leed op zaterdag 16 september in Venlo uitgereikt.

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie