Is het gras groener in Venray?

3-5-2018 door: Redactie
Horstenaar Wim Moorman was op uitnodiging van Cultura Venray elf dagen op bezoek in Venray. De schrijver van het blog Horst-Sweet-Horst zocht uit of er echt niks boven Horst gaat of dat buurman Venray misschien ook wel zijn hart kon stelen. Conclusie: de buitengebieden zijn in beide gemeentes even lelijk, maar de mensen? Die lijken eigenlijk heel erg op elkaar.
maskTop
Is het gras groener in Venray?
maskBottom

“Ik kijk op een bepaalde manier naar dingen”, legt Wim Moorman uit. “Dingen waar andere mensen misschien zomaar aan voorbij fietsen, vallen mij op. Toevallige, kleine dingen. Graffiti die op het eerste gezicht ontzettend lelijk zijn bijvoorbeeld, maar in close-up zo voor abstracte kunst in een museum door zouden kunnen gaan.” Tel daarbij op Wims fascinatie voor olifantenpaadjes, onbedoelde fiets- of wandelpaden die in de loop der tijd zijn ontstaan omdat mensen een weg afsnijden, en je hebt een goed beeld van de inhoud van zijn blog Horst-Sweet-Horst. Moorman: “Cultura Venray vroeg me om ook op die manier eens naar Venray te kijken. Toen heb ik mezelf de opdracht opgelegd om onder de noemer Veni Vidi Venray een vergelijking te maken tussen de twee buurgemeentes.”

“Ik heb me gruwelijk vergist”, gaat hij verder. “Ik dacht in elf dagen een goed beeld van de hele gemeente te kunnen krijgen, maar ik kwam heel veel tijd te kort. Ik heb zelfs een voetbalwedstrijd op tv overgeslagen om aan dit project te werken en dat wil heel wat zeggen.” Wat hij wel heeft gezien? “Vooral veel van de kern Venray zelf. Ik ben iedere dag op de fiets gesprongen en ben gewoon wat rond gaan rijden. Geen plan, ik zie altijd wel waar ik uitkom. Daarnaast heb ik met veel mensen gepraat en langzaam ontstond er een beeld van Venray.”

De clichés die in Horst over Venray bestaan, klopten niet en tegelijkertijd ook wel weer een beetje wel, ontdekte hij. “Venraynaren zijn arrogant en stads, wordt in Horst vaak gedacht. Zelf geloofde ik dat eerst niet zo. Venray is gewoon een dorp, net als Horst, dacht ik. Daar kom ik op terug. Met al die verschillende wijken is Venray toch stadser en kosmopolitischer dan Horst. Als ik hier naar buiten kijk, zie ik de hele wereld voorbijtrekken. Het straatbeeld is hier anders, veel meer verschillende culturen en dus meer invloed van buitenaf.” Dat heeft ook met het psychiatrische verleden van Venray te maken, verwacht Moorman. “Hier kwamen 100 jaar geleden al mensen van ‘buiten’: dokters en psychiaters, maar bijvoorbeeld later ook naar onderwijsinstellingen.”

In Horst kwam pas een jaar of veertig geleden een grotere toeloop van ‘buitendorpse’ mensen. “Eén van de gevolgen daarvan is, denk ik, dat het dialect nog sterker leeft in Horst dan in Venray.” Jaloers is Wim op de Venrayse wijk Brukske, daar keek hij zijn ogen uit. “Daar zou ik zo een hele week willen gaan zitten om te kijken hoe het leven daar gaat. Enorm interessant vind ik dat.” En het Sint Annaterrein, dat zou hij in Horst ook wel willen hebben. “Een prachtig park. Ik merk dat de mensen uit Venray hier ontzettend trots op zijn, maar zich ook zorgen maken over wat de koper er nu precies mee gaat doen. Een koper uit Horst, nota bene.”

Overeenkomsten ziet hij ook. “Het buitengebied is hier net zo verpest als bij mij thuis met stallen en bedrijfsgebouwen. En overal stinkt het. En de mensen? Die zijn eigenlijk heel erg hetzelfde als in Horst. Vooral in de kerkdorpen. Ik zie weinig verschil tussen bijvoorbeeld dorpen als Lottum en Veulen. En iedere gemeente heeft zijn eigen bijzondere mensen en plekken. In Venray moet je bijvoorbeeld voor een goede snack naar Vette Perry, kwam ik achter. Die heb je in Horst niet. Maar wij hebben dan weer Loempia Lei.” Of het nu echt Horst-Sweet-Horst blijft voor de blogschrijver, weet hij nog niet. “Venray heeft me verrast. Ik heb me eigenlijk altijd tot Horst beperkt, maar misschien wil ik wel over meer schrijven. Horst ken ik al heel goed natuurlijk, hier kwam ik allemaal nieuwe dingen tegen. Ik zou dit veel vaker willen doen, op bezoek gaan op een nieuwe plek. Het nadeel van deze logeerweek is alleen dat ik niet denk ik dat ik nu nog ooit loskom van Venray.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie