'Orkaan Irma heeft alles vernietigd'

21-9-2017 door: Redactie
Het is inmiddels twee weken geleden dat orkaan Irma over Sint Maarten trok en een grote ravage achterliet. Al snel kwam vanuit Nederland de hulpverlening op gang. Marinier Ward Verheijen uit Horst is momenteel op Sint Maarten. Hij maakt onderdeel uit van de eenheid die zorgdraagt voor de beveiliging en het herstellen van de orde.
maskTop
'Orkaan Irma heeft alles vernietigd'
maskBottom

Ward Verheijen (21) hoorde op woensdagavond 6 september dat zijn eenheid naar Sint Maarten werd uitgezonden. Twintig uur later zat hij in het vliegtuig op weg naar Curaçao, de landingsbaan van Sint Maarten was toen nog niet bereikbaar. “Op Curaçao aangekomen hadden we een dag de tijd om onze uitrusting zo geschikt mogelijk te maken voor Sint Maarten”, vertelt hij. “Ook kregen we presentaties over de huidige status van het eiland. We zijn hier met een humanitaire hulpoperatie. Dat wil zeggen dat we in vrede komen en mee willen helpen aan de wederopbouw en de orde van het land.” Na een kort verblijf op Curaçao, landde Verheijen op zaterdagochtend op Sint Maarten. Daar zag hij met eigen ogen welke verwoestingen orkaan Irma had aangericht. “We hadden natuurlijk wel op het nieuws gezien wat voor een ravage het op Sint Maarten was en ook hadden we op Curaçao wat beeldmateriaal gezien. Maar in het echt is het altijd net even wat anders. Alles is kapot. Alle auto’s zijn beschadigd. Schepen liggen gekapseisd in het water of zijn op het land terechtgekomen. Er zijn amper bomen met bladeren en overal ligt puin. Orkaan Irma heeft alles beschadigd of vernietigd.”

“De eerste dagen waren we gelegerd in een lokale school”, vertelt hij verder. “Met zo’n dertig man lagen we in een klaslokaal. Maar veel waren we daar toch niet. Door al onze werkzaamheden in het begin was er weinig tijd voor slaap en rust. Na vijf dagen zijn we in een hotel getrokken. Iets meer ruimte, maar zonder water of elektriciteit.” Samen met zijn eenheid is Verheijen verantwoordelijk voor de beveiliging en de openbare orde. “We richten een checkpoint in op drukke kruispunten van het eiland. Zo kunnen we een avondklok handhaven. Maar we kunnen zo ook samen met de marechaussee verboden goederen in beslag nemen. Ook zijn we dagelijks bezig met het uitdelen van water aan de lokale bevolking. We rijden constant patrouilles en beveiligen drukke plaatsen waar rellen zouden kunnen ontstaan zoals tankstations, supermarkten en de gevangenis.”

Ten tijde van het interview zijn sommige van zijn collega’s naar Saba vertrokken om voorbereidingen te ­treffen voor het moment dat orkaan Maria aan land komt. Verheijen geeft aan dat hij nog niet weet hoe lang hij nog op Sint Maarten is. “Dat weet niemand. Onze taak is het handhaven van de orde. Wanneer de politie op dit eiland die in de hand heeft en ons niet meer nodig heeft dan hebben wij hier niks meer te zoeken. Andere eenheden zijn hier gekomen voor wederopbouw. Zij zullen hier nog langer blijven, want er is nog veel werk aan de winkel.”

Disclaimer | Copyright© 2018 Kempen Media b.v. | Ontwerp & realisatie Kempen Communicatie
Kempen Media b.v. is partner van Kempen Communicatie b.v.
Kempen Communicatie: Strategie, Creatie, Realisatie